SCHOENEN

Vorige week was de Amerikaan O.J. Simpson nog in het nieuws wegens een groot anti-geweldsfeest in zijn huis in Los Angeles, deze week wegens zijn schoenen.

Maandag beweerde de free-lance fotograaf Harry Scull tegenover de rechter dat hij de van tweevoudige moord vrijgesproken ex-American-footballspeler dezelfde zeldzame Italiaanse schoenen had zien dragen als die waarvan bloedige afdrukken waren gevonden op de plek waar Nicole Brown-Simpson en Ronald Goldman waren omgebracht. Als bewijs overhandigde hij een foto van O.J. Simpson, die hij op 26 september 1993, negen maanden voor de moord, had genomen bij een wedstrijd van de American-footballploeg The Buffalo Bills. O.J. Simpson was daarbij aanwezig als commentator van het televisiestation NBC en droeg toen Bruno Magli-schoenen, zo blijkt uit de foto. Tot nu toe had Simpson altijd ontkend dat hij zulke schoenen had. Hij vond ze te lelijk voor woorden, beweerde hij tijdens het 'proces van de eeuw'.

De schoenen kunnen een rol spelen in de civiele procedure die de familie van Nicole Brown heeft aangespannen tegen Simpson om schadevergoeding te krijgen. “Na handschoenen zal hij nu ook schoenen moeten passen”, zei de advocaat van de familie Brown, verwijzend naar de met bloed besmeurde handschoenen die een belangrijke rol speelden bij Simpsons vrijspraak: Simpson probeerde de handschoenen aan te trekken, maar ze bleken niet te passen.

Het proces heeft Simpson overigens zo beroemd gemaakt dat hij voor het eerst is opgenomen in 'The International Who's Who', waarvan op 11 juli een nieuwe editie verschijnt. Andere nieuwkomers in dit overzicht van internationale beroemdheden zijn het Engelse model Liz Hurley, wier vriend Hugh Grant al in een eerdere uitgave stond vermeld, en de Franse voetballer Eric Cantona, die vorig jaar wereldberoemd werd door de karatetrap waarmee hij een hem onheus bejegenende toeschouwer trachtte te verwonden.