Ramsj

JAMES BENTLEY: The way of Saint James

Paperback, Pavilion 1992, van ƒ 33,55 voor ƒ 14,50. De Boekenmarkt Den Haag.

LOUIS CHARPENTIER: Spanje, het geheim van de pelgrimsroutes

Ingenaaid, Mingus 1993, van ƒ 29,50 voor ƒ 8,90. De Boekenmarkt.

“Bentley does for theology what Theroux did for railway travel”, schreef een recensent over dit reisverslag van de befaamde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje. Een helder geschreven gids, met veel aandacht voor architectuur en historische achtergronden.

Een heel andere benadering van de route is te vinden bij Charpentier. Zijn boek maakt deel uit van de serie 'Magisch reizen' en er wordt weer heel wat tevoorschijn getoverd: een Minoïsche medaille uit het paleis van Noach, en het geheimzinnige, nog altijd niet doorgronde magische palindroom 'Sator arepo tenet opera rotas'. Voor liefhebbers van het occulte (of van het onzinnige).

    • Henk Lagerwaard