Protesten Turkse gevangenen verharden zich

ANKARA, 6 JULI. Een anderhalve maand oude protestcampagne van achtereenvolgende, korte hongerstakingen door ongeveer 9.500 uiterst linkse en/of pro-Koerdische gedetineerden in 30 Turkse gevangenissen, heeft zich de laatste dagen verhard.

Steeds meer gevangenen gaan over tot een totale hongerstaking van onbeperkte duur. In totaal zijn nu ongeveer 100 gedetineerden onbeperkt in hongerstaking. De gevangenen eisen onder andere verbetering van hun omstandigheden, met name op medisch gebied, en sluiting van de beruchte Eskisehir-gevangenis, die recentelijk is heropend. De Eskisehir-gevangenis werd in 1992 kort na de ingebruikstelling gesloten onder druk van een golf van protesten van gevangenen. Overigens doen de 8.000 gevangenen die behoren tot de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) niet mee aan de huidige protestcampagne. (AFP)