Opstandje met hulp politie en brandweer snel gesust; Rel gevangenis Zoetermeer

ZOETERMEER, 6 JULI. De politie van Haaglanden en de brandweer zijn gisteravond laat uitgerukt om bewakers van de penitentiaire inrichting in Zoetermeer te assisteren bij het sussen van een kleine opstand.

Na de uitzending van een tv-programma van SBS6 waarin vertegenwoordigers de belangengroep voor gevangenen 'Themis' zich beklaagden over het regime in Zoetermeer, werd er in de gevangenis met meubilair gesmeten en op deuren gebonkt. Kort daarna ging het brandalarm af maar dat bleek loos alarm, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie, die voorts zei een “verband tussen de uitzending en de onrust niet uit te sluiten.” Alle gedetineerden zaten tijdens de uitzending in hun cel.

De politie hoefde nauwelijks in actie te komen en tegen middernacht keerde de rust weer binnen de gevangenis. Rond een uur of één vannacht gingen in verscheidene delen van de strafinrichting wel weer lichten branden. Gevangenen stonden voor de ramen. Er is volgens de woordvoerder niemand gewond geraakt bij de onrust.

De onvrede van de gedetineerden zou voor een belangrijk deel gericht zijn tegen het feit dat men te hard moet werken binnen de gevangenis. Bij SBS6 verklaarde een vertegenwoordiger namens de gedetineerden dat er wel 35 klachten per week uit Zoetermeer komen. De directeur van de gevangenis zou geweigerd hebben om in de tv-uitzending op de klachten in te gaan. Een woordvoerder van Justitie wijst er evenwel op dat de gevangenis een onafhankelijke klachtencommissie kent die nooit eerder reden heeft gezien om het management van de gevangenis tot de orde te roepen.

De gevangenis van Zoetermeer is een nieuwe strafinrichting waar een zogeheten 'soberder regime' geldt. In dit nieuwe regime, aangekondigd in de nota 'Werkzame Detentie' uit 1994, zijn de faciliteiten voor recreatie en resocialisatie verminderd, en ligt het accent op arbeid. In deze nota werd al aangenomen dat het soberder regime hier en daar tot enige onrust zou kunnen leiden. De gedetineerden van de strafinrichting van Zoetermeer zijn uit het hele land afkomstig.

Volgens de woordvoerder van Justitie is het overigens ook een bekend verschijnsel dat in een nieuwe inrichting de gedetineerden kijken hoe ver ze kunnen gaan.

De afgelopen nacht heeft een zogeheten 'calamiteiten-team' - dat bestaat uit bewakers van de gevangenis zelf - toezicht gehouden om te verzekeren dat de rust behouden blijft.