Moskouse politie

Het fotobijschrift op de voorpagina van NRC HANDELSBLAD van 2 juli, lijkt niet geheel in overeenstemming met de afbeelding op de foto. ('Passanten worden in Moskou gecontroleerd door de politie'). Van een normale controle is hier geen sprake meer. De arm van de man is op zijn rug gedraaid. Let ook op de gezichten van de omstanders. Twee zorgelijk kijkende Kaukasiërs en een lachende politieman.

De positie van Kaukasiërs in de Russische Federatie is die van derderangs burgers die bij het minste of geringste worden opgepakt en mishandeld.

Het fotobijschrift doet in het geheel geen recht aan het overigens uitstekende werk van fotograaf Oleg Klimov, die hier geen standaard politiecontrole fotografeerde maar de inmiddels 'normale' onderdrukking door de politie in de Russische hoofdstad van gekleurde medeburgers.

    • M. van Norel