Jacht op Tamils na aanslag Jaffna

NEW DELHI, 6 JULI. Sri-Lankese regeringstroepen jagen in het gebied van Jaffna in het noorden van Sri Lanka op Tamil-separatisten die woensdag veiligheidsmaatregelen rondom een bezoekende minister trotseerden en een zelfmoordaanslag organiseerden waarbij 37 mensen om het leven kwamen. De minister werd licht gewond.

De dader was vermoedelijk een vrouwelijk lid van de Tamil Tijgers. De Tijgers voeren al sinds 1983 een bloedige strijd voor een onafhankelijke Tamil-staat in het noorden en oosten van Sri Lanka.

Het was de eerste grote aanslag sinds Jaffna eind vorig jaar na een wekenlange strijd in handen viel van de regeringstroepen. Ze volgde slechts enkele dagen na een andere grote actie van de Tijgers in het oosten van het land. Daarbij verloren maandag 29 militairen het leven, nadat ze in een hinderlaag waren gevallen. De Tijgers zelf verloren bij die actie naar verluidt 35 man.

De aanslag van woensdag leek te zijn gericht tegen de minister van woningbouw, die tevens is belast met het toezicht op de wederopbouw van het door oorlog geteisterde noorden van Sri Lanka. Een vrouw reed op een motorfiets vol explosieven op de auto achter hem in. Tot de doden behoorde de legeraanvoerder voor Jaffna en omgeving.

Met hun acties van deze week hebben de Tijgers onderstreept dat ze nog lang niet zijn uitgespeeld, al hebben ze het afgelopen jaar veel terrein moeten prijsgeven en zijn ze hun hoofdstad Jaffna kwijt.