Derby positief over coalitie in Suriname

ROTTERDAM 6 JULI. “Misschien moest dit gebeuren om te beseffen dat we er allen voor verantwoordelijk zijn dat Suriname bestuurd wordt.” Volgens voorzitter F. Derby van de SPA, behorend tot het Nieuw Front (NF), kunnen de eergisteren vastgelopen onderhandelingen met DA 91 en Pendawa Lima (PL) over een coalitie worden vlot getrokken. “Niemand moet arrogant zijn”, aldus Derby vanuit Paramaribo. Een coalitie is nodig, omdat het NF de meerderheid bij de verkiezingen net verloor.

Volgens Derby is de claim van DA 91 en de PL op zes zetels onacceptabel. Het NF (drie etnische partijen plus de SPA) had aan DA 91 en de PL samen vier van de zestien ministeries aangeboden, conform de parlementaire krachtsverhoudingen. Volgens Derby wil ook het NF hervorming van de te grote overheid, maar is de geëiste vermindering van het aantal ministeries van zestien tot negen te drastisch. “Zo'n samenvoeging maakt het managementprobleem bij de overheid nog groter.” DA 91 en PL wilden akkoord gaan met een vermindering van zestien naar veertien ministeries. Maar er ontstond onenigheid over de posten van president, vice-president, parlementsvoorzitter en vice-parlementsvoorzitter, waarvan DA 91 en PL er twee willen. Derby zei dat een programma-akkoord wel mogelijk bleek. Volgens hem zal men zeker niet met de NDP van Bouterse samenwerken.