Defensie Rusland corrupt

MOSKOU, 6 JULI. Een vooraanstaande Russische parlementariër heeft ex-minister van defensie Pavel Gratsjov en zijn naaste medewerkers gisteren beschuldigd van verduistering van miljoenen dollars aan staatsgelden.

Gratsjov was “weggezakt in corruptie en had zichzelf omringd met klaplopers en dieven”, aldus generaal bd Lev Rochlin, hoofd van de parlementscommissie voor defensie-aangelegenheden.

President Jeltsin ontsloeg de uiterst impopulaire minister van defensie vorige maand nadat hij om verkiezingsredenen diens oude vijand generaal bd Aleksandr Lebed als secretaris van zijn Veiligheidsraad had benoemd. Zeven generaals volgden Gratsjovs voorbeeld een paar dagen later.

Gratsjov, die de bijnaam Pasja Mercedes droeg wegens zijn voorliefde voor luxueuze auto's, was al enkele jaren het doelwit van beschuldigingen van corruptie. Rochlin, die deel uitmaakt van de regeringsgezinde groep Ons Huis is Rusland, zei gisteren dat Gratsjovs vrienden systematisch geld van het leger in hun particuliere zakken staken. “Men heeft de indruk dat het leiderschap van het ministerie van defensie alles kon doen zonder consequenties te hoeven vrezen.”

Hij gaf het voorbeeld van kolonel-generaal Vasili Vorobjov, die 32,1 miljoen dollar, de opbrengst van de verkoop van munitie aan Bulgerije, naar een Duitse bank overmaakte. Het geld verdween later spoorloos. Vorobjov, indertijd hoofd van het financiële departement van het ministerie, verloor zijn baan vorig jaar, maar blijft salaris ontvangen.

Gratsjovs zwager, kolonel-generaal Dmitri Chartsjenko, nam 5 miljoen dollar uit de staatskas, wisselde ze om voor roebels en zette ze op een handelsbank. De rente stak hij in zijn eigen zak, aldus Rochlin. Volgens hem gebruikte talrijke andere generaals hetzelfde systeem.

Konstantin Kobets, hoofdinspecteur van het leger en nu genoemd als kandidaat voor de portefeuille van defensie, zou zijn ogen hebben gesloten voor een zaakje waarbij een bouwbedrijf staatsgeld kreeg om appartementen voor officieren te bouwen maar ze nooit opleverde. Kobets' zoon was een van de oprichters van het bouwbedrijf, aldus Rochlin.

“De bovengenoemde feiten zijn slechts een klein topje van een reusachtige, criminele ijsberg”, zei hij. (AP)