'Creutzfeldt-Jakob bij aap door voer'

ROTTERDAM, 6 JULI.Onderzoekers van de universiteit van Montpellier hebben voor het eerst aangetoond dat een aap via het voer een Creutzfeldt-Jakob-achtige ziekte kan oplopen. Hun resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het Britse medische vakblad The Lancet.

In dezelfde editie schrijven onderzoekers uit het Britse Cambridge dat ze de afgelopen 15 jaar geen enkele aap onder hun proefdieren hebben aangetroffen met een dergelijke aandoening, ondanks het feit dat de dieren jarenlang voer aten dat voor 20 procent bestond uit tot meel verwerkt vlees van herkauwers.

De Fransen onderzochten de hersenen van een rhesusaap die in juni 1992 was gestorven in de dierentuin van Montpellier. Het dier kreeg daar altijd hetzelfde te eten - standaard apenvoer met daarin vleesprodukten die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Dat de aap ziek werd, toont volgens de Fransen aan dat aandoeningen, zoals de gekke-koeienziekte (BSE) via het voer van dier op dier kunnen worden overgedragen.

Of hieruit is af te leiden dat de mens Creutzfeldt-Jakob - de menselijke vorm van BSE - kan oplopen via het eten van besmet vlees, is niet met zekerheid te zeggen. “Zowel de Fransen als de Britten halen toevallige waarnemingen aan; ze beroepen zich niet op zorgvuldig opgezette experimenten”, zegt veterinair patholoog drs. L. van Keulen van het Instituut voor Diergeneeskunde en Dierhouderij in Lelystad. “Zo bracht het Franse aapje eerst vier jaar door in een Britse dierentuin. Wat het dier daar te eten kreeg weten de Fransen niet”.

Ook de waarnemingen van de Britten laten volgens hem ruimte voor speculatie. “Ze suggereren dat hun dieren niet besmet zijn, maarde precieze samenstelling van het voer is niet door hen zelf geanalyseerd. Dus misschien liepen de dieren minder kans op besmetting dan verwacht. Of misschien is de dosis van besmetting te laag waardoor ze niet ziek werden. De meest waardevolle cijfers voor de mens zullen komen van experimenten waarbij chimpansees voer te eten krijgen waarvan de samenstelling bekend is”.