Boogerds succesvolle eerste Tour

AIX-LES-BAINS, 6 JULI. Als een van de velen reed Michael Boogerd in de eerste week van de Tour de France anoniem van start naar finish. Totdat hij gisteren twee kilometer voor de aankomst van de zesde etappe in Aix-les-Bains een succesvolle ontsnappingspoging ondernam. Een dag nadat Jeroen Blijlevens de eerste Nederlandse zege in de Tour op zijn naam had geschreven, ging Boogerd als eerste over de streep.

De 24-jarige renner uit Den Haag gooide al ver voor de streep zijn armen in de lucht. Het aanstormende peloton was te ver weg om hem nog van de overwinning af te kunnen houden. Hij had nog een seconde over. Eenmaal tot stilstand gekomen kon Boogerd niet geloven dat hij de etappe had gewonnen.

In de voorlaatste bocht reed Boogerds medevluchter Melchior Mauri rechtdoor. Boogerd zag het, trapte de pedalen extra hard rond en wist bij het passeren van de rode vlag dat hij de laatste duizend meter alles uit zijn lijf moest persen. “Honderd meter voor het finishdoek wist ik dat ik niet meer kon verliezen. Dit is het mooiste moment uit mijn leven tot nu.” Boogerd rijdt zijn eerste Ronde van Frankrijk. Als prof boekte hij tot gisteren slechts één overwinning, in de Klauterkoers van Sweikhuizen.

Boogerd zette gisteren de aanvallende traditie in de Tour van de Rabobank-ploeg voort. In de 207 kilometer lange etappe van Arc-et-Senans naar Aix-les-Bains, waarbij de renners werden geteisterd door hevige regenval en onweer, had ploeggenoot Leon van Bon ook al een vluchtpoging gewaagd.