Boogerd in noodweer naar etappezege

AIX-LES-BAINS, 6 JULI. De Spanjaard Melchior Mauri reed door de plassen bijna de hekken in. De Hagenaar Michael Boogerd bleef goed in balans en sloeg meteen een gat van twintig meter. In de stromende regen ging hij even later juichend over de finish van de zesde etappe in de Tour de France. Na de sprintzege van Blijlevens zorgde Boogerd voor de tweede opeenvolgende Nederlandse triomf.

In Aix-les-Bains beleefde de 24-jarige renner het mooiste moment uit zijn wielerloopbaan. Twee weken geleden won hij zijn eerste profwedstrijd in de Klauterkoers van Sweikhuizen. Ploeggenoten hadden hem voorgehouden dat de Tour van een ander kaliber is. “Ik denk dat ze me extra wilden prikkelen. Maar ik ben niet bang uitgevallen. Ook niet op de fiets. In de laatste scherpe bocht durfde ik harder door te trekken dan Mauri. Hard fietsen kunnen ze wel bij Once, maar een bocht beheersen hoort ook bij de wielersport.”

Boogerd is een geboren en getogen Hagenaar. Zijn westerse accent klinkt vreemd uit de mond van een wielrenner. Met veel bravoure demarreerde hij in de slotfase van de barre etappe. Met veel bravoure besprak hij na afloop zijn tactiek.

“Ik ging naar Sörensen en vertelde hem dat ik het ging proberen. Na die ene bocht heb ik alles gegeven. Op vierhonderd meter keek ik achterom. Bij het bord van de tweehonderd meter dacht ik: we zijn al op de helft. Met nog honderd meter te gaan ben ik rechtop gaan zitten.”

Boogerd is een klimmer in de dop, zeggen zijn begeleiders. Zelf kon hij zijn versnelling op een vlak weggedeelte niet goed verklaren. Hij is minder explosief dan zijn ploeggenoten. “Ik denk ook niet dat ik nog vaker op deze manier ga winnen. Maar dat kan me op dit moment niet zo veel schelen.”

De Hagenaar is niet op zijn mondje gevallen, merkten ze bij de mediatraining van de Rabobank. Hij bleek vlotter gebekt dan zijn ervaren ploeggenoten Breukink en Bruyneel. Daarom kreeg de derdejaars professional de taak zijn ploeg te vertegenwoordigen tijdens de officiële Tourstart in 's-Hertogenbosch. In de volle Brabanthal hield Boogerd een vloeiend betoog over de lange traditie van de Ronde van Frankrijk. Hij noemde zijn deelname een droom voor elke wielrenner. Michael Boogerd zou een voorbeeld willen zijn voor zijn latere opvolgers. Na afloop kreeg hij gelukwensen van wildvreemde mensen. Zij hadden genoten van zijn spontane betoog. Het opvallende succes van de Raborenners laat zich vrij moeilijk verklaren. In de voorjaarsklassiekers kwamen ze er niet aan te pas tegen de buitenlandse concurrentie. Jonge renners als Dekker, Nelissen en Boogerd hielden vol dat het seizoen nog niet voorbij was en een sterk optreden in de Tour de France alle tegenvallende prestaties zou verbloemen. Het klonk ongeloofwaardig uit de mond van coureurs die in de grote wedstijden nooit veel hadden gepresteerd. Na zeven dagen fietsen blijkt La Grande Boucle een heilzame werking te hebben op het Nederlandse talent. De wielersport staat wel vaker voor raadselen.

    • Jaap Bloembergen