Amerikanen in Saoedi-Arabië beter bewaakt

WASHINGTON, 6 JULI. De Amerikaanse luchtmacht neemt extra veiligheidsmaatregelen om haar personeel in Saoedi-Arabië te beschermen tegen eventuele nieuwe aanslagen.

Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, gisteren meegedeeld in een brief aan het Congres voorafgaand aan een potentieel moeilijke hoorzitting over de bomaanslag van 25 juni op een Amerikaanse luchtmachtbasis bij Dhahran in Saoedi-Arabië. Bij de aanslag werden 19 Amerikaanse militairen gedood. In november vonden vijf Amerikanen de dood bij een aanslag in Riad.

In zijn brief onderstreepte Perry tevens dat de Saoedische autoriteiten ten volle meewerken met het Amerikaanse onderzoek naar de aanslag en dat de Verenigde Staten gebonden blijven aan de regio. De militairen die Perry tijdens een snel bezoek aan Saoedi-Arabië ontmoette, “begrijpen duidelijk dat de veiligheid van de regio van levensbelang is voor de Verenigde Staten”, aldus Perry.

Verplaatsing van troepen in het Golfgebied komt in documenten bij Perry's brief niet aan de orde. Perry heeft na zijn bezoek aan Saoedi-Arabië wel gezegd dat hij overweegt Amerikaanse troepen weg te halen uit steden, waar ze kwetsbaarder zijn voor terreuraanslagen. Het zou dan gaan om een deel van de 1.500 Amerikaanse militairen in Riad. Volgens Perry was verplaatsing van Amerikaanse militairen overigens al voor de jongste aanslag in studie, en nu alleen nog méér. Vermindering van het aantal Amerikaanse militairen in Saoedi-Arabië heeft hij echter van de hand gewezen. Er zouden ongeveer 5.000 Amerikaanse militairen in Saoedi-Arabië zijn gelegerd Officiële cijfers worden door de Amerikaanse en saoedische autoriteiten niet gegeven.

Amerikaanse Congresleden hebben zich bijzonder bezorgd getoond over berichten dat de Saoedische autoriteiten hadden geweigerd een bufferzone rond de getroffen luchtmachtsbasis te vergroten, wat de mogelijkheden van terroristen aanzienlijk zou hebben verminderd. De lokale Amerikaanse commandant zou tweemaal daarom hebben gevraagd. (AFP, AP)