Aix-les-Bains

Op de Franse wegen stijgen ze boven het landschap uit. De touringbussen van de wielerploegen zijn er in allerlei kleuren en maten. De oranje bus van Piet de Vos dient als verkleedlokaal voor de renners van de Rabobank. Drie keer is de bus al overgeschilderd, drie keer kreeg de ploeg van Jan Raas een nieuwe sponsor.

Acht ton heeft het rijdende hotel gekost. De Vos komt net als Raas uit het Zeeuwse 's-Heerenhoek en dankt de lieve heer dat hij als afgekeurde vrachtwagenchauffeur een alternatieve baan kreeg aangeboden. Met gemengde gevoelens toont hij het interieur van zijn tweede woning. Hij wil wel publiciteit maar is bang dat inbrekers op het goede spoor worden gezet bij het lezen van dit stukje. De bus van De Vos biedt genoeg comfort. Een koelkast, een computer, een televisie, een magnetron, een koffiezetapparaat, een boiler, een aggregaat, een douche, een toilet, een kopieermachine en helaas nog geen zithoek. Dat zou het allermooiste zijn, zegt De Vos. Nu hangen de renners onderuit in blauwe leren zetels die nog het meest aan stoelen in een vliegtuig doen denken. In het midden van de bus staat een bar zonder krukken. Achter de bar is een geheim plekje. Maar de drankvoorraad van Raas behoeft eigenlijk geen discretie. Eens een levensgenieter altijd een levensgenieter.

    • Jaap Bloembergen