Ziekenfondsraad beticht Azivo van overtreden wet

ROTTERDAM, 5 JULI. De Haagse zorgverzekeraar Azivo overtreedt de Ziekenfondswet door verzekerden van Zilveren Kruis van geneesmiddelen te voorzien. Dat stelt de Ziekenfondsraad, toezichthouder op die wet.

Eventueel ingrijpen door de Commissie Toezicht Uitvoeringsorganisaties van de raad is pas aan de orde na de vakantie. Zij komt eind augustus voor het eerst weer bijeen.

Zilveren Kruis, dat met een groot aantal apothekers in Den Haag een conflict heeft over een nieuw contract, heeft zijn verzekerden in een brief aanbevolen hun medicijnen te laten bezorgen door de apotheek van Azivo. In een gewone apotheek moeten de verzekerden van Zilveren Kruis sinds maandag namelijk contant betalen.

Voor de Azivo-medicijnen kunnen patiënten hun recepten op verschillende plaatsen in de stad in een speciale bus doen. Zij krijgen dan als regel voor acht uur 's avonds hun medicatie aan huis bezorgd. Azivo stuurt de rekening naar Zilveren Kruis.

Voor de Ziekenfondsraad is, aldus een woordvoerder, duidelijk dat Zilveren Kruis concurrent Azivo aanzet de wet te overtreden. De apotheek van Azivo mag namelijk alleen medicijnen verstrekken aan eigen ziekenfondsverzekerden, niet aan particulier verzekerden. Ook levering aan ziekenfondsverzekerden van Azivo kent trouwens beperkingen; die verzekerden mogen niet wonen buiten de gemeentegrenzen zoals die in de jaren vijftig golden voor Den Haag, Rijswijk en Voorburg.