Winst Océ stijgt met 41 procent

ROTTERDAM, 5 JULI. De netto winst van Océ van der Grinten (producent van onder meer kopieerapparaten) is in de eerste helft van het boekjaar 1995/96 gestegen met 41 procent tot 68,8 miljoen gulden. Mede als gevolg van de overname per 1 april van de printerdivisie van het Duitse Siemens Nixdorf steeg de omzet in de zes maanden vanaf 1 december 1995 met 28 procent tot bijna 1,8 miljard gulden.

Dit heeft Océ van der Grinten vanmorgen voor opening van de beurs bekend gemaakt. De uitstekende resultaten kwamen voor beleggers niet als een verrassing. Het aandeel Océ van der Grinten verloor vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs twee kwartjes op precies 178 gulden. De winst per aandeel kwam uit op 4,40 gulden, een toename van 35 procent.

“Ook in het tweede kwartaal hebben omzet en winst zich gunstig ontwikkeld”, aldus Océ. In vergelijking met een jaar eerder steeg de omzet in het tweede kwartaal met 45 procent tot meer dan een miljard gulden. Exclusief wisselkoerseffecten (plus 6 procent) en de overname van de High Performance Printing-activiteiten (HPP) van Siemens Nixdorf (plus 21 procent) bedroeg de omzetstijging 18 procent. Het bedrijfsresultaat steeg in het tweede kwartaal tot 79,5 miljoen gulden (55,1 miljoen). Deze forse toename “was mede het gevolg van de bijdrage van HPP vanaf 1 april 1996”, aldus Océ. De omzet in de tekenmarkt is met 19 procent gestegen tot 657 miljoen gulden. De afzet van apparaten groeide in het eerste halfjaar sterk onder invloed van de plaatsing van digitale kopieermachines en printers in Europa en de Verenigde Staten. De groei was zichtbaar in kopieeraparaten met een hoog volume en een laag tot midden volume.

Op de kantoormarkt sreeg de omzet met 16 procent tot 984 miljoen gulden. De omzetstijging manifesteerde zich vooral in de segmenten met een midden, hoog en zeer hoog volume (tot 100 kopieën per minuut).

Volgens Océ van der Grinten is goede vooruitgang geboekt met de overdracht van de HPP-activiteiten. De integratie in de Océ-organisatie wereldwijd zal nog een aantal maanden in beslag nemen. De overnameprijs voor HPP van 900 miljoen gulden is voor 525 miljoen gefinancierd met eigen vermogen.

Océ van der Grinten deed dit voorjaar een emissie van van ruim 2,5 miljoen gewone aandelen (ter waarde van 400 miljoen gulden) en een emissie van 5 miljoen cumulatief preferente aandelen (ter waarde van 125 miljoen gulden) met een vaste rentevergoeding. Voor het restant van de overnamesom zijn leningen afgesloten. De solvabiliteit (het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal) is als gevolg van de overname gedaald van 31,5 procent tot 29,2 procent.