Wehkamp verruimt 'openingstijden'

AMSTERDAM, 5 JULI. Wehkamp gaat sterker concurreren met warenhuizen als V&D, De Bijenkorf en C&A. Klanten van het postorderbedrijf die hun bestellingen voor negen uur 's avonds doorbellen, krijgen hun koopwaar de volgende dag al afgeleverd.

Volgens directeur Th. Schellekens van Wehkamp is zijn bedrijf het eerste postorderbedrijf ter wereld dat zo snel goederen gaat afleveren. “We gaan een uur verder dan acht uur 's avonds, de tijd waaraan winkels zijn gebonden. En de directe levering geldt voor ons hele assortiment, zonder bijkomende kosten”, aldus Schellekens. Zijn bedrijf biedt de nieuwe dienstverlening vanaf 8 juli, wanneer ook de 3 miljoen wintercatalogi worden verzonden. De nieuwe aanpak betekent dat werknemers op het distributiecentrum in Dedemsvaart tot middernacht doorwerken, terwijl bestelwagens vaker 's nachts zullen rijden. Tot nu toe garandeerde Wehkamp alleen dat bestellingen die voor 12.00 uur waren gedaan, de volgende dag werden bezorgd.

De verschuivingen in de detailhandel dwingen ook Wehkamp tot betere dienstverlening. De marktleider in de Nederlandse postorderbranche zegt tot nu toe weinig last te hebben gehad van winkels die hun deuren langer openhouden, maar met name winkelen op zondag kan een bedreiging gaan vormen. Mede door de opkomst van nieuwe technieken als Internet en chipkaarten moet homeshoppen - postorder is volgens Wehkamp een verouderde term - de normaalste zaak van de wereld worden. Postorderbedrijven nemen 2,7 procent van de detailhandel voor hun rekening.

Door de snelle levering gaat naar verwachting het scala aangeboden produkten veranderen. Duurzame consumentengoederen zullen waarschijnlijk belangrijker worden: als een stofzuiger kapot gaat, kunnen klanten een nieuw exemplaar nu makkelijker bij een postorderbedrijf bestellen. Wehkamp speelt nog met de gedachte ook etenswaar en dranken te gaan aanbieden.

Wehkamp heeft in Nederland een marktaandeel van 35 procent. De onderneming had vorig jaar een omzet van 640 miljoen gulden. De winst bedroeg circa 35 miljoen gulden.