'Weergave van Couzy klopt niet'

DEN HAAG, 5 JULI. De Franse ambassade in Den Haag verwerpt in een verklaring de bewering van luitenant-generaal Couzy dat de Franse generaal Janvier vorig jaar juli luchtsteun aan Dutchbat in Srebrenica heeft opgehouden.

Dat zou volgens Couzy gebeurd zijn na ruggespraak met een hoge autoriteit in Parijs omdat de Fransen aan het onderhandelen waren over de vrijlating van twee Franse piloten die boven Pale waren neergehaald.

De Franse ambassade wijst erop dat de piloten pas eind augustus in gijzeling werden genomen door de Bosnische Serviërs, terwijl de kwestie van luchtsteun op 10 juli speelde. Voor Couzy, die gisteren afscheid nam als bevelhebber, is het 'heel helder' dat er een verband bestaat tussen de onderhandelingen en het verzoek om luchtsteun. “Niks voor niks, ook daar zijn natuurlijk toezeggingen gedaan”, zei hij gisterenavond in een tv-interview van de EO-rubriek 'Tijdsein'.

Vandaag ligt het boek van Couzy 'Mijn jaren als bevelhebber' in de boekwinkels en zowel minister Voorhoeve als oud-minister Ter Beek van Defensie verwijten Couzy dat hij schandelijk met de feiten is omgesprongen en 'soms lariekoek verkoopt' en 'onbehoorlijk' heeft gehandeld. Volgens Defensie had hij langer de tijd moeten nemen voor zijn herinneringen. Ook in de Tweede Kamer is er kritiek op zijn handelwijze. De Kamer wil ook nagaan waarom de communicatie tussen de vertrokken bevelhebber van de landmacht en de politieke leiding van het departement zo heeft kunnen verslechteren. Het CDA wil daarover vragen stellen. Overigens neemt de Kamer twee maanden de tijd om met minister Voorhoeve en Gmelich Meijling over de slechte communicatie van gedachten te wisselen. De vakantie wordt niet onderbroken voor een debat naar aanleiding van de uitlatingen van luitenant-generaal Couzy.

In het interview gisteravond zei Couzy ook dat overste Karremans, de commandant in de moslim-enclave Srebrenica, ten onrechte is gekapitteld over zijn uitspraak dat er in het conflict in Bosnië geen “good guys en bad guys” zijn. Nadat Karremans zich in een interview op de terugweg van Potocari naar Zagreb positief had uitgelaten over de militaire capaciteiten van generaal Mladic vond de afdeling voorlichting het belangrijk dat die uitspraak werd genuanceerd. Daarom kreeg hij voor de persconferentie het zinnetje uitgereikt dat er geen good guys en geen bad guys in het conflict waren.

Die ingreep werkte averechts en Karremans werd volgens Couzy ten onrechte beschuldigd dat hij hiermee de Bosnische Serviërs in een te gunstig daglicht had gesteld. Overigens was het bekend dat 'Dutchbatters' niet veel op hadden met de moslim-bevolking.