Vorming coalitie Suriname zit vast

ROTTERDAM, 5 JULI. De onderhandelingen over een nieuwe Surinaamse regeringscoalitie tussen het Nieuw Front enerzijds en DA91 en de Javaanse Pendawa Lima anderzijds zijn vannacht vastgelopen op de verdeling van de ministersposten.

DA91-leider Winston Jessurun verklaarde vanmorgen tegenover deze krant dat de standpunten “te ver uiteenlagen”. Hij wilde vanmorgen niet spreken over een definitieve mislukking. “We hebben gezegd bereid te zijn tot een nader gesprek, indien het Nieuw Front daaraan behoefte heeft. We zijn zonder verdere afspraken maar niet met ruzie uit elkaar gegaan”, aldus Jessurun.

Het regerende Nieuw Front zag bij de verkiezingen van 23 mei zijn zeteltal zakken van 30 naar 24 en verloor daarmee de meerderheid in het 51 zetels tellende parlement. Daardoor is het Nieuw Front genoodzaakt naar een regeringspartner uit te kijken. President Venetiaan verklaarde na de verkiezingen niet te willen samenwerken met de Nationale Democratische Partij (NDP), 16 zetels, van Desi Bouterse die een nationaal kabinet wil.

DA91 en Pendawa Lima, die gezamenlijk onderhandelden, hebben volgens Jessurun de reorganisatie van het te grote overheidsapparaat bij de onderhandelingen tot een belangrijk punt gemaakt. Zo wilden DA91 en PL (samen acht parlementszetels) het aantal ministeries terugbrengen van 16 tot 9. Het Nieuw Front (NF) wilde na lang onderhandelen niet verder gaan dan een vermindering tot 14 departementen. Bovendien vond het NF de claim van DA en PL op zes van die veertien departementen te ver gaan. Ook over de invulling van voorzitterschap en vice-voorzitterschap van het parlement bestond onenigheid.

Tussen NF en de beide andere partijen werd op lager niveau tegelijkertijd onderhandeld over een regeerprogramma. Ook die onderhandelingen zijn afgebroken, ofschoon beide kanten elkaar inhoudelijk redelijk waren genaderd.

Het Nieuw Front had uiterlijk 4 juli de besprekingen willen afronden, omdat het nieuwe parlement op 9 juli wordt geïnstalleerd.

In de leiding van het Nieuw Front - een combinatie van de creoolse NPS, de hindostaanse VHP, de Javaanse KTPI en de sociaaldemocratische SPA - lijkt men de mogelijkheid om alsnog tot elkaar te komen niet helemaal te hebben opgegeven. “Het heeft de voorkeur als beide kanten hun positie nog eens heroverwegen”, aldus een hoge Nieuw-Frontpoliticus vanmorgen.