Stakers platinamijn Z-Afrika ontslagen

JOHANNESBURG, 5 JULI. De Zuid-Afrikaanse mijn Rustenburg, eigendom van multinational Anglo-American, heeft al zijn mijnwerkers ontslagen. Nadat het bedrijf maandag al 13.500 mijnwerkers op straat had gezet en woensdag nog eens 8.000, volgden gisteren de resterende 7.000. Zij zijn ontslagen wegens overtreding van een door de rechter opgelegd stakingsverbod.

De ontslagen werknemers krijgen 48 uur de tijd om weer bij het bedrijf te solliciteren. De mijn op 150 kilometer ten noordwesten van Johannesburg zou door de vorige week dinsdag begonnen staking per dag 13,5 miljoen rand (5,3 miljoen) verliezen. Volgens de woordvoerder overlegt Anglo-American regelmatig met de stakers.

De stakers verlangen teruggaaf van betaalde inkomstenbelastingen, sociale premies en premies voor overlijdensrisico's. Het bedrijf kan aan die eis niet voldoen, omdat het de gelden reeds heeft afgedragen aan de fiscus dan wel aan het ministerie van Arbeid. De machtige mijnwerkersvakbond NUM steunt de staking niet. “Wij zijn lid van de NUM, maar deze vakbond verspilt onze tijd omdat ze geen enkele oplossing aandraagt. We lossen het zelf wel op”, aldus Labios Modikwe, lid van het werknemerscomité dat de staking heeft georganiseerd. “We gaan pas weer aan de slag als we ons geld terugkrijgen.”

In reactie op de staking schoten de platinaprijzen vorige week omhoog. Donderdag echter werd het laagste peil bereikt in de afgelopen twee jaar. “De markt is zichzelf na het uitbreken van de staking enigszins voorbij gelopen”, aldus een handelaar in Londen. (Reuter, AP)