Onrust om Megawati houdt aan

JAKARTA, 5 JULI. In de grote steden van Indonesië houdt de politieke onrust, die volgde op de afzetting van de populaire Megawati Soekarnoputri Kiemas als voorzitster van de Democratische Partij van Indonesië (PDI), aan. Duizenden aanhangers van deze oudste dochter van wijlen president Soekarno, zowel PDI-leden als partijloze studenten, demonstreren dezer dagen op Java, Bali, Sumatra en Sulawesi.

Zij protesteren tegen het besluit van enkele honderden afvallige partijkaders, twee weken geleden, om de kritische Megawati te vervangen door Soerjadi, een vice-voorzitter van het parlement. De laatste is inmiddels door regering en legertop erkend als 'wettige PDI-leider', maar stuit bij veel plaatselijke afdelingen op verzet.

President Soeharto zal Soerjadi pas in audiëntie ontvangen zodra deze erin slaagt “zijn partij te consolideren”, zo maakte kabinetschef Moerdiono vanmorgen bekend. Moerdiono zei ook dat Soeharto dit weekeinde naar Europa vertrekt voor een “medisch routine-onderzoek”. Hij noemde geen land maar diplomaten in Jakarta melden dat de 75-jarige president zich zal laten behandelen in Duitsland, wellicht in Frankfurt. Speculaties dat de president deze week een lichte hartaanval zou hebben gehad - die volgens regeringsfunctionarissen ongegrond zijn - leidden gisteren tot een daling van de koers van de rupiah.

Zeven advocaten die zich het 'Verdedigingsteam Indonesische Democratie' noemen, hebben gisteren bij de arrondissementsrechtbank van Centraal-Jakarta namens Megawati en de eveneens afgezette secretaris-generaal van de PDI, Alexander Litaay, een civiele procedure aangespannen tegen de zestien partijbestuurders die twee weken geleden in de Sumatraanse stad Medan zonder raadpleging van Megawati, andere bestuursleden en de leden een congres belegden. Daar werden Megawati en haar tien medestanders in het PDI-bestuur afgezet. Onder de gedaagden zijn ook de minister van Binnenlandse Zaken en de chef-staf van de strijdkrachten. Volgens de aanklacht waren zij “zowel direct als indirect betrokken bij de manipulatieve voorbereiding en financiering van het congres”. Hangende een gerechtelijke uitspraak eisen de advocaten een verbod aan gedaagden “om het leiderschap of de bezittingen van de PDI in andere handen te doen overgaan”, met een dwangsom van 51 triljoen rupiah (38 miljard gulden). Dat wil zeggen, 1 triljoen rupiah “voor ieder jaar dat Indonesië onafhankelijk is zonder dat de heerschappij van het recht is gevestigd”, aldus de zeven.

Een groep van 32 prominente Indonesiërs, onder wie parlementsleden, ex-ministers en generaals buiten dienst, gaf gisteren een verklaring uit waarin zij hun “diepe ongerustheid” uitspreken over de “jongste politieke praktijken die de volkssoevereiniteit dreigen te vervangen door machtsuitoefening van één groep over alle anderen'. Onder de ondertekenaars is ook Abdurrahman Wahid, de gezaghebbende voorzitter van Nahdlatul Ulama, met ruim 25 miljoen aanhangers de grootste moslimbeweging van Indonesië.