Onder professoren

De hoogleraar globalisering koopt een onderneming van de hoogleraar staathuishoudkunde. Ex-minister-president R. Lubbers, tussen veel meer nevenfuncties nu part-time hoogleraar globalisering in Tilburg, is commissaris bij zijn familiebedrijf Hollandia, dat de beoogde nieuwe eigenaar is van Furness, een conglomeraat van bedrijven dat herinneringen oproept aan Ogem. Een bundeling van bedrijven dat op zoek is naar samenhang.

De verkoper is Pakhoed, het Rotterdamse concern dat zich gespacialiseerd heeft in tankopslag en chemicaliën vervoer. PvdA-kamerlid R. van der Ploeg is er een paar maanden geleden commissaris geworden. Pakhoed expandeert internationaal in hoog tempo en stoot zijn lokale miskoop Furness eindelijk af. De opbrengst kan straks geïnvesteerd worden in de overname van het Amerikaanse bedrijf Univar, dat Pakhoeds positie in de chemicaliën business moet versterken.

Pakhoed globaliseert, Hollandia wordt juist een conglomeraat van bedrijven, een vorm van ondernemen die de laatste jaren door debâcles als Ogem steeds meer uit de mode is geraakt. Managers moeten zich concentreren op kernactiviteiten, is het credo. De Lubbersen lijken zich daaraan niet te storen. Het levende bewijs daarvoor komt uit het Verre Oosten, waar ondernemende families wijd vertakte concerns, van scheepvaart tot hotels, van vastgoed tot mobiele telefoons, hebben opgebouwd. Daar is het credo: laat 1.000 conglomeraten bloeien.

    • Menno Tamminga