Noorditalianen vrezen boycot door het zuiden

ROME, 5 JULI. Sommige Noorditaliaanse ondernemers vrezen dat hun klanten in het zuiden hun produkten gaan boycotten uit protest tegen de groeiende roep om afscheiding binnen het rijke noorden, aangewakkerd door de separatistische partij Lega Nord.

Er lijkt al een worstboycot op gang te komen, zo waarschuwt Ezechiello Levoni, een van de eigenaars van de gelijknamige salami- en hamfabrikant. In een open brief schrijft hij dat zijn klanten in het midden en zuiden van het land steeds harder mopperen, omdat op zijn worsten staat dat ze uit Mantua komen. Deze stad langs de rivier de Po, een centrum van de varkensfokkerij, is door de Lega Nord uitgeroepen tot de hoofdstad van Padania, zoals de partij Noord-Italië heeft omgedoopt.

Een reclamecampagne waarvoor de Zuiditaliaanse komiek Lino Banfi was ingehuurd, heeft daaraan niets kunnen veranderen. “Wij hebben de autoriteiten willen waarschuwen voordat de situatie uit de hand loopt”, schrijft Levoni. “Ook ik heb een paar jaar geleden op de Lega gestemd, maar nu vertegenwoordigt de beweging van (partijleider) Bossi mij niet meer.”

De plaatselijke associatie van industriëlen is met een inventarisatie begonnen. Lokale ondernemers hebben hun associatie opgeroepen openlijk stelling te nemen tegen Bossi's roep om afscheiding, om hun verkopen in het zuiden niet in gevaar te brengen.

Het zuiden van het land is jarenlang een essentiële en betrekkelijk comfortabele afzetmarkt geweest voor ondernemers uit het noorden. Marktanalisten zeggen dat er nog geen sprake is van een duidelijke boycot van Noorditaliaanse produkten. Zij wijzen erop dat het zuiden een diepe recessie doormaakt en dat daardoor de consumptie is gedaald. Maar ondernemers als Levoni zien het gemor onder hun klanten als een teken aan de wand. Van zijn omzet, vorig jaar ongeveer honderd miljoen gulden, zet Levoni 35 procent af in het midden en zuiden. “Als de situatie niet verandert, zullen we gedwongen zijn ergens anders heen te gaan,” schrijft Levoni.