Nieuwe Spaanse regering ontslaat ervaren journalisten

MADRID, 5 JULI. Een journalist van de Spaanse staatsomroep RTVE kan beter geen kritische vragen stellen aan politici, zeker niet als het goed gaat met hun carrière. Dat blijkt uit het optreden van de conservatieve regering onder premier José María Aznar.

Het nieuwe kabinet, dat in mei werd geïnstalleerd, verving niet alleen de directie van de staatsomroep RTVE en het staats-persbureau EFE. Inmiddels zijn zes ervaren televisiejournalisten de laan uitgestuurd.

Meest in het oog lopend is het ontslag van de televisiejournalist José Antonio Martínez Soler, correspondent in New York. Martínez Soler, een ervaren rot in het vak, werd tijdens de verkiezingscampagne dit voorjaar ingezet om het grote televisie-interview met Aznar te presenteren.

De kandidaat toonde zich tijdens het gesprek vooral onaangenaam verrast toen Martínez Soler hem een vraag stelde over de rechtervleugel van zijn partij, waar de herinneringen aan het vroegere Franco-regime nog altijd met nostalgie levend worden gehouden. Wat de invloed van dit 'Jurrasic Park' op het beleid van Aznar was, wilde de journalist weten.

Martínez-Soler, al tientallen jaren actief als journalist, heeft de nieuwe regering er inmiddels openlijk van beschuldigd de persvrijheid te willen kortwieken. “Het gaat om hier een selectieve zuivering met een politiek karakter, een ware heksenjacht”, aldus de ex-correspondent.

Behalve Martínez-Soler moeten ook de correspondenten in Londen en Moskou het veld ruimen. Een van de directeuren van TVE vertrok eigener beweging nadat hij had geweigerd enkele ontslagbrieven te tekenen.

Zegslieden van de RTVE haastten zich gisteren te verklaren dat de ontslagen uit “bezuinigingsoverwegingen” zijn verricht. Maar dat argument kan in brede kring op scepsis rekenen. In het geval van de post New York is niet alleen duidelijk dat de Spaanse televisie ook in de toekomst een correspondent in Amerika nodig zal hebben.

Bovendien zal de staatsomroep belangrijke afkoopsommen moeten betalen voor het voortijdig beëindigen van contracten.

    • Steven Adolf