M.J.E.M. Jager; Man op achtergrond

DEN HAAG, 5 JULI. Beweeglijk, scherp, geen type vaderlijke burgemeester. De nieuwe commissaris van de koningin in Flevoland, mr. M.J.E.M. Jager (D66) is iemand die ervan houdt duidelijke beslissingen uit te lokken, zeggen partijgenoten over hem.

“Een geboren bestuurder”, zegt het Tweede-Kamerlid J. Hoekema. De jurist Michel Jager (51) bekleedde een groot aantal functies in het binnenlands bestuur. Voordat hij in 1989 werd benoemd tot burgemeester van Wageningen, had hij dezelfde functie in Culemborg. Daar kwam hij in 1982. Voordien was hij vier jaar lang wethouder in Heemstede voor de progressieve combinatie van PvdA, D66, PPR en PSP. Van 1988 tot 1990 was hij voorzitter van D66. In de jaren tachtig was hij voorzitter van de VPRO en lid van het NOS-bestuur. 'Haagse' ervaring deed hij op als hoofd van een stafafdeling op het ministerie van Volksgezondheid.

Jager is geen opvallende verschijning. Hij wordt zowel in de landelijke als in de plaatselijke politiek geroemd om zijn kwaliteiten als bindende kracht in een bestuur. Het Kamerlid Th. de Graaf, die met Jager in het landelijk bestuur van de partij zat, ziet de nieuwe commissaris van de koningin als een “dynamisch persoon die veel in beweging kan zetten in Flevoland”.

Toen hij in de jaren 1980-'81 middenin een grote bestuurscrisis binnen de VPRO stond, zei hij over het bestuursvak: “Tja, wat bezielt me? Ik bestuur graag. Dat is een voorwaarde om het zo lang bij zo'n chaotische groep uit te houden.”

De politieke en bestuurlijke interesse deed hij op aan het Haarlemse Coornhert Lyceum. Zijn grote politieke stimulator was geschiedenisleraar dr. J. Meyer, de vader van cabaretier Ischa. Na zijn militaire dienst in het midden van de jaren zestig ging hij rechten studeren in Amsterdam. In 1967 werd hij lid van D66, toen nog D'66. Op 25-jarige leeftijd werd hij het jongste lid van de gemeenteraad in Heemstede. Een landelijke politieke functie ambieerde hij niet, zei hij in 1981 in een vraaggesprek. “Ik ben een tijdje lid geweest van het dagelijks bestuur van D'66, maar ik streef niet naar een Kamerlidmaatschap. Het lokale en regionale niveau trekt mij het meest. Ik heb eigenlijk ook nooit landelijke bekendheid nagestreefd via de VPRO.”

Ook het huidige Kamerlid Hoekema ziet in Michel Jager niet het prototype van een landelijk bestuurder. “Hij komt in de lokale politiek beter tot z'n recht dan in de politieke arena van Den Haag. Hij houdt van werken op de achtergrond. In Flevoland zal hij als bestuurder uitstekend in staat zijn om een brug te slaan naar Den Haag. Hij is niet een buitengewoon joviaal persoon, maar in de polder moeten ze ook niets hebben van het type Vonhoff of Wiegel.”

Jager kwam vorig jaar in het nieuwe door de prominente rol van zijn gemeente bij de vijftigste bevrijdingsdag. Hij zegde toe de historische serre van het hotel De Wereld te zullen laten verbouwen, waar in 1945 de capitulatie van de Duitsers werd getekend. Die opening werd afgelopen voorjaar verricht.

Bij de Landbouwuniversiteit van Wageningen wordt het vertrek van Jager betreurd. De burgemeester deed veel om van Wageningen als 'kennisstad' uit te dragen en pleitte daarom ook voor aansluiting van Wageningen in het Knooppunt Arnhem-Nijmegen, dat kennis als economisch produkt hoog in het vaandel heeft staan. Deze 'landbouwachtergrond' kan zijn nieuwe werkomgeving volgens de politieke kenners goed van pas komen.

    • Rob Schoof