Krajicek: 'Ik wil en kan nog meer'

LONDEN, 5 JULI. Uitgerekend op de plek waar grote kampioenen geboren worden en uitgerekend tegen de nummer één van de wereld is Richard Krajicek gisteren tot volle wasdom gekomen. Op superieure wijze verschafte hij zich toegang tot de halve finales van Wimbledon, het belangrijkste tennistoernooi van het jaar.

Krajicek rekende in minder dan een half uur af met de man die vooraf als onverslaanbaar was aangemerkt: drievoudig Wimbledon-kampioen Pete Sampras. In het restant van de wedstrijd, die woensdag wegens regen was onderbroken bij 1-1 in de derde set, ontnam Krajicek de titelverdediger de kans om zijn ritme te hervinden: 7-5, 7-6 (7-3) en 6-4.

Voor het eerst sinds Tom Okker in 1978 - verlies tegen de latere winnaar Björn Borg - staat weer een Nederlander in de halve finale op Wimbledon. Krajicek vindt vandaag Jason Stoltenberg tegenover zich. De 26-jarige Australiër ontdeed zich gisteren van Goran Ivanisevic. Stoltenberg, nummer 46 op de wereldranglijst, won het zenuwslopende duel met 6-3, 7-6 (7-3), 6-7 (3-7) en 7-6 (7-3).

Voor Sampras, sinds de dood van Tim Gullikson gecoacht door Paul Annacone, was de uitschakeling een bittere teleurstelling. Vier jaar geleden leed de 24-jarige Amerikaan zijn laatste nederlaag op Wimbledon. Ivanisevic bleek destijds te sterk in de halve finale. Sindsdien won Sampras 25 wedstrijden op rij.

Tegen Krajicek kwam een einde aan de zegereeks. “Het verlies is moeilijk te verteren, zeker hier op Wimbledon. Want ik hecht veel waarde aan dit toernooi en juist dan is het is moeilijk om je over een nederlaag heen te zetten. Zeker als je kansen hebt gekregen”, zei Sampras.

Volgens de Amerikaan was het niet benutten van een breekpunt op 5-5 in de tweede set de ommekeer in de wedstrijd. Een forehandreturn op Krajiceks tweede service belandde net buiten de lijnen. “Ik was een paar millimeter verwijderd van winst in de tweede set. Vooral in de eerste paar games kreeg ik volop kansen om zijn service te breken”, constateerde Sampras zichtbaar aangedaan.

Dat hem de eer toekwam Sampras te hebben onttroond, vervulde Krajicek na afloop met gepaste trots. “Ik kan nu nog niet ongelooflijk blij zijn, omdat ik nog steeds in het toernooi zit. Maar het is een apart gevoel de eerste in vier jaar te zijn die Sampras verslaat op Wimbledon. Hij speelde niet z'n beste tennis, maar dat kwam ook door mij.”

Die laatste uitspraak was het understatement van de dag. Krajicek speelde bij vlagen formidabel. Zijn zelfvertrouwen was, net als een ronde eerder tegen Michael Stich, opnieuw grenzeloos. “Hoewel ik de eerste vier games wat nerveus was.” Na de eerste regenpauze kon niets hem nog uit zijn evenwicht brengen. De hinderlijke onderbrekingen, de faam van zijn tegenstander, noch het imposante centre court. Waar hij voorheen bij het minste of geringste geïrriteerd of uit balans raakte, bleef hij gisteren fier overeind. Van negatieve emoties, in het verleden vaak spelbreker, was geen spoor te bekennen.

Gestaag voerde Krajicek gisteren de druk op. De beslissing viel in de zevende game van de derde set. Krajicek brak de service van Sampras, kwam met 4-3 voor en stond op eigen service geen punt meer af. Met zijn 29ste ace verschafte hij zich drie matchpoints. Op de eerste was het meteen raak. Net als na zijn overwinning op Stich, reageerde Krajicek ingetogen op de zege.

Krajicek maakte de afgelopen dagen veel indruk. Hij liet zien, meer te kunnen dan waar velen hem toe in staat achtten. Hij is niet langer de onevenwichtige jongen die met zijn verwoestende opslag het iedere tegenstander lastig kan maken, maar bij wie het verder aan wapens ontbreekt. “Ik ben scherp”, constateerde Krajicek naderhand. “Een breekpunt en ik sla de bal gewoon waar ik hem wil slaan. Veel kansen heb ik niet meer nodig. Daarmee ben ik op gras verlost van een mijn grootste frustraties.”

Krajicek heeft zich ontwikkeld tot een grasspeler van formaat. Met zijn indrukwekkende service, uitstekende returns en voortreffelijke passeerslagen kan hij iedereen verslaan. Dat vond ook Sampras. “Als Richard blijft serveren en retourneren zoals hij vandaag deed, zie ik geen reden waarom hij dit toernooi niet kan winnen.”

Sampras zwaaide zijn bedwinger na afloop alle lof toe. “Hij was hot. Hij was de afgelopen twee dagen de betere tennisser. Hij retourneerde en passeerde een stuk beter dan ik had verwacht. Ik begrijp eigenlijk niet dat hij de afgelopen jaren hier nooit verder is gekomen.”

Krajicek, die vorige maand op Roland Garros in de kwartfinale verloor van de latere winnaar Kafelnikov, verkeert in een overwinningsroes. Zijn dadendrang kent plotseling geen grenzen meer. “Vanaf de wedstrijd tegen Stich heb ik het gevoel dat het de goede kant opgaat. Er zit iets in me dat zegt: het is nog niet afgelopen. Het is lang geleden dat ik in de halve finale van een grand-slam stond. Na een paar jaar van behoorlijke 'droogte' ben ik nu op een leeftijd gekomen dat ik meer wil en ook meer kan.”

    • Mark Hoogstad