Kim Jong Il rouwt drie jaar om vader

TOKIO, 5 JULI. Kim Jong Il wordt waarschijnlijk geen president van Noord-Korea voor juli volgend jaar. Die conclusie trekken experts uit een epos ter ere van Kim Jong Ils vader, de twee jaar overleden Kim Il Sung, dat gisteren door de Noordkoreaanse staatsmedia werd uitgezonden.

“Het volk en de wereld kijken uit naar de inauguratie maar kameraad Kim Jong Il heeft voor het eerst in de geschiedenis een communistisch perspectief op ethiek en loyaliteit ontwikkeld dat edeler is dan de traditionele gebruiken, omdat hij gezegd heeft dat hij drie jaar lang blijft rouwen”, aldus een passage van het door de dichter Kim Man Yong geschreven epos. Kim Il sung overleed op 8 juli 1994.

Volgens sommige waarnemers wijst de passage erop dat Kim Jong Il binnen het leger nog niet voldoende steun heeft gevonden om het presidentschap te kunnen opeisen. (Reuter)