Furness naar Hollandia

ROTTERDAM, 5 JULI. Hollandia Industriële Maatschappij, de investeringsmaatschappij die gecontroleerd wordt door de familie Lubbers, zal Furness (circa 2000 medewerkers), een dochter van Pakhoed (tankopslag, chemicaliënvervoer) kopen. Dat hebben Pakhoed en Hollandia gistermiddag gezamenlijk bekend gemaakt.

De koers van het aandeel Hollandia schoot vanochtend in een reactie op het nieuws 7 gulden omhoog naar 57 gulden, terwijl de koers van aandelen Pakhoed onveranderd was (46 gulden). Furness, dat eind jaren tachtig door Pakhoed werd overgenomen, is een verzameling van zo'n vijftig werkmaatschappijen, waaronder autodealers (DAF, Volvo), havenactiviteiten (onder meer Seaport Terminals) en logistiek (opslag- en distributie van levensmiddelen). De omzet van Furness is ongeveer 600 miljoen gulden. Zonder Furness heeft Pakhoed 1,5 miljard gulden omzet en ruim 3000 werknemers. Hollandia moet ongeveer 130 miljoen gulden op tafel leggen, zo indiceert Pakhoed-bestuurder ir. A. Spoor. Pakhoed verkoopt Furness tegen zichtbare waarde (135 miljoen gulden per eind 1995) minus een beperkte voorziening voor een reorganisatie bij Seaport. Furness was sinds begin dit jaar officieel te koop omdat Pakhoed het bedrijf niet meer tot zijn kernactivteiten wil rekenen.

Volgens Spoor zijn bij een verkoop aan Hollandia “de belangen van de aandeelhouders van Pakhoed gediend terwijl ook voor de werknemers van Furness een goede oplossing wordt gevonden.” In maart vreesden bonden en ondernemingsraad banenverlies doordat nieuwe eigenaren het bedrijf zouden opsplitsen om een zo hoog mogelijke opbrengst te krijgen.

Directeur R. Lubbers van Hollandia zegt geen plannen in die richting te hebben. “Het vertrekpunt is alles bij elkaar te houden.” De mogelijkheid voor de overname van Furness is aangebracht door ABN Amro. “Het was genoegzaam bekend dat wij onze deelnemingen verkocht hadden en onze activiteiten tot een minimum hadden gereduceerd”, vertelt Lubbers. Hij wilde Hollandia aanvankelijk tot een 'groene' participatiemaatschappij omvormen die zou investeren in milieuprojecten. Voor het zover was, werd Hollandia overvleugeld door een nieuwe regeling voor 'groene' investeringen die de grote banken stimuleerde om 'groene' participatiefondsen van de grond te tillen.

Hollandia zal voor de financiering van de overname van Furness nieuwe aandelen uitgeven. Lubbers, die samen met zijn broer, ex-minister-president drs. R. Lubbers driekwart van de aandelen van Hollandia bezit, is niet van plan zelf ook nieuwe aandelen bij te kopen. “Ik heb nu al een heel groot belang. Het is de bedoeling dat Hollandia een actiever beursfonds wordt en dan moeten er meer aandelen beschikbaar zijn voor de beurshandel.”