Fiscus ziet Escape als spaarprodukt

ROTTERDAM, 5 JULI. De fiscus beschouwt het optiebeleggingsprodukt Escape van Bank Bangert Pontier als een spaarprodukt. Dit betekent dat beleggers inkomstenbelasting moeten betalen over inkomsten uit Escape. Ook koerswinsten bij een tussentijdse verkoop moeten bij de fiscus worden opgegeven.

Dat heeft staatssecretaris Vermeend (Financiën) besloten. Particulieren hebben voor circa 120 miljoen gulden op het produkt ingeschreven. Bank Bangert Pontier, die Escape in december vorig jaar samen met de SNS Bank en Van Lanschot Bankiers heeft gelanceerd, zal voor de belastingrechter een procedure aanspannen tegen de beslissing. “Eén van onze particuliere cliënten heeft zijn positie in Escape afgewikkeld en verlaat Nederland', aldus algemeen directeur J. Pontier vanmorgen. “Voor deze cliënt zullen wij een procedure voeren die naar wij hopen in het laatste kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond.”

Escape bestaat uit een pakket van opties dat is gekoppeld aan de AEX-index van belangrijkste beursfondsen. De opbrengst van Escape is afhankelijk van de stijging van de AEX tot het jaar 2000. In het pakket zijn opties opgenomen waarmee het neerwaartse koersrisico is afgedekt, zodat de belegger zijn geld terugkrijgt als de AEX in deze periode daalt.

De fiscus vindt dat de belegger die inschrijft op Escape spaargeld beschikbaar stelt aan een financiële instelling. De van de AEX-index afhankelijke variabele vergoeding die de belegger na vijf jaar uitgekeerd krijgt, wordt aangemerkt als rente-inkomsten en is daarom belastbaar.

Volgens Pontier is er geen sprake van spaargeld en rentevergoeding. De AEX is in zijn visie een belegging met een zeer groot speculatief risico, ook al is dit risico volledig afgedekt. “Dat het produkt daardoor geen risico meer heeft, maakt het nog niet tot een lening”, aldus Pontier.

Bank Banger Pontier vindt voorts dat de staatssecretaris laks heeft gehandeld. “Sinds september 1995, tijdens de voorbereiding van Escape, hebben wij herhaaldelijk om een opvatting gevraagd.”