Eindbod Charles in echtscheiding van prinses Diana

LONDEN, 5 JULI. De Britse kroonprins Charles heeft gisteravond zijn eindbod voor een scheidingsregeling laten bezorgen bij prinses Diana. Stafleden van Charles en Diana hebben dat gisteren bevestigd. Als de prinses akkoord gaat, kunnen de eerste formaliteiten voor een scheiding nog voor hun vijftiende huwelijksdag op 29 juli worden afgerond.

Koningin Elizabeth had haar zoon en schoondochter vorig jaar december opgeroepen om te scheiden nadat ze al drie jaar niet meer samen leefden. Ze vindt dat de huwelijksproblemen van het House of Windsor de monarchie al genoeg hebben geschaad. Ze wil dat eerst schoon schip wordt gemaakt voordat haar derde zoon, prins Edward, met Sophie Rhys-Jones in het huwelijk kan treden. Eerder dit jaar heeft de scheiding van prins Andrew en Sarah Ferguson al haar beslag gekregen.

De 35-jarige prinses Diana stemde vijf maanden geleden in principe in met een scheiding maar sindsdien zijn de onderhandelingen over de voorwaarden uiterst moeizaam verlopen. In mei liet Diana via de boulevardpers uitlekken dat ze had gedreigd haar medewerking aan een scheiding in te trekken als de vertegenwoordigers van de prins zich niet toeschietelijker toonden. Daarna zou de koningin hebben geintervenieerd.

De prinses wilde een afkoopsom ineens terwijl de prins de voorkeur aan een jaarlijkse alimentatie gaf. Volgens de Britse kranten krijgt Diana haar zin. Daarbij zou het gaan om een bedrag van circa 15 miljoen pond. Omdat Charles zoveel geld niet heeft, springt zijn moeder bij terwijl hijzelf een bedrag leent.