Damrak schrikt even van boycot Heineken in VS

AMSTERDAM, 5 JUlI.Berichten over een boycot tegen Heineken wegens de aanwezigheid van de bierproducent in Myanmar (het voormalige Birma) bezorgden het aandeel Heineken vanmorgen even een forse klap.

AMSTERDAM AMSTERDAM Heineken noteerde een laagste koers van 373,20 gulden, een verlies van 8,80 gulden. Later op de ochtend volgde herstel. Omstreeks het middaguur noteerde het aandeel Heineken 381,50 gulden, een verlies van 50 cent. “In het begin van de handel had dit boycotverhaal zeker een sentimentele invloed”, meende een handelaar. “Maar of het enige substantie heeft valt moeilijk in te schatten.”

De AEX-index van belangrijkste aandelen boekte vanmorgen een kleine winst van 0,56 punten op 563,52 punten. De forse winststijging die Océ-van der Grinten vanmorgen bekendmaakte over de eerste helft van het lopende boekjaar kwam voor beleggers niet als een verrassing. Océ verloor 50 cent op precies 178 gulden.

Op de lokale markt was waardering voor de overnameplannen van Hollandia industriële Maatschappij. De investeringsmaatschappij van de familie Lubbers neemt Pakhoed-dochter Furness over. Het aandeel Hollandia Industriële Maatschappij boekte een winst van 7 gulden op 57 gulden.

De dollar opende vanmorgen op de Europese valutamarkten hoger. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,7129 in vergelijking met een slotkoers van 1,7080 gisteren. In de Verenigde Staten worden later op de dag cijfers gepubliceerd over de banengroei over de maand juli, die een eerste indicatie geven over de groei van de Amerikaanse economie. De beurs van Wall Street was gisteren gesloten wegens Independence Day.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio is de Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen vanmorgen 60,49 punten lager gesloten op 22.232,42. De omzet was met 280 miljoen aandelen opnieuw laag. Er werden gisteren 250 miljoen aandelen verhandeld, de laagste omzet van dit jaar.