Brits kabinet tegen opslag voor parlementariërs

LONDEN, 5 JULI. De leiders van de twee grootste Britse politieke partijen durven in de aanloop naar de verkiezingen hun vingers niet te branden aan een forse salarisverhoging voor parlementsleden en bewindslieden. Daarmee riskeren ze in het Lagerhuis een revolte van hun eigen achterban. Acht van de tien Lagerhuisleden vinden dat ze worden onderbetaald.

De regering had een onafhankelijke commissie ingesteld om het salarisniveau van parlementariërs te toetsen. Volgens de commissie moet het jaarsalaris van parlementariërs met 26 procent omhoog: van 34.000 naar 43.000 pond. Het jaarinkomen van een kabinetslid moet worden opgetrokken van 69.000 tot 103.000 pond en de premier zou er 70 procent op vooruit gaan: van 84.000 naar 143.000 pond. Maar het kabinet besloot gisteren dat dergelijke salarisverhogingen onaanvaardbaar zijn. De regering bepleit een loonsverhoging van drie procent, een voorstel dat door de Labour-leiding wordt gesteund.