Biennale van de sculptuur gaat niet door

AMSTERDAM, 5 JULI. De tweede editie van de beeldenmanifestatie in Amsterdam gaat niet door. De Stichting Biennale Skulptuur '94 ziet ervan af wegens onvoldoende financiële steun.

Aan de Skulptuur Biennale '94, die plaats had rond de Apollolaan, deden internationaal en nationaal bekende kunstenaars mee, onder wie Karel Appel, Charlotte van Pallandt, Fernando Botero, Niki de Saint Phalle en Joan Miro. De openluchttentoonstelling trok vele tienduizenden bezoekers. De particuliere stichting heeft zich voor een financiële bijdrage gewend tot de overheden, particuliere fondsen, instellingen en bedrijven. De respons was beschamend, aldus Lex Daniëls van Galerie Reflex, die namens de stichting optreedt. Of er werd nauwelijks gereageerd, of er volgde een afwijziging op onbegrijpelijke gronden. Hij spreekt van een “voor Nederland teleurstellend brevet van onvermogen”. De stichting legt zich niet neer bij het einde van het initiatief. Mogelijk komt er in de toekomst alsnog een “boeiende en groots opgezette” beeldenroute.

Met gepaste schaamte en terechte jaloezie keek de stichting naar de beeldenroute die onlangs op de Champs Elysées in Parijs plaatsvond. Die tentoonstelling kostte volgens Daniëls 2,5 miljoen.