Belgische Filip toch op de troon

BRUSSEL, 5 JULI.Prins Filip, de oudste zoon van de Belgische koning Albert en kongin Paola, wil wel degelijk zijn vader opvolgen. De 36-jarige kroonprins heeft dat gisteren laten doorschemeren tijdens een informele ontmoeting met een aantal Belgische journalisten.

In België wordt al lang gespeculeerd over de vraag of prins Filip ooit koning van België zal worden. De twijfels daarover namen sterk toe toen koning Boudewijn in de zomer van 1993 plotseling overleed en zijn broer Albert hem opvolgde. Hofkringen suggereerden toen dat Filip nog niet rijp was voor het koningschap.

Al eerder was de Belgische grondwet zo veranderd dat in de toekomst ook vrouwen de troon kunnen bestijgen. Waarnemers zagen daarin een aanwijzing dat niet de nog steeds ongehuwde prins Filip, maar zijn gelukkig getrouwde zuster, prinses Astrid, voorbestemd zou zijn voor de opvolging.In zijn gesprek met de journalisten, waartoe hij zelf het initiatief had genomen, nam prins Filip gisteren evenwel alle onzekerheid weg. Hij liet weten dat het zijn ambitie is om te zijner tijd zijn vader op te volgen.