Alliantie van twee krantenuitgevers in Vlaanderen

BRUSSEL, 5 JULI. De Vlaamse mediagroep Concentra, die Het belang van Limburg uitgeeft, richt samen met uitgever De Vlijt van de Gazet van Antwerpen een nieuwe vennootschap op. Deze Regionale Uitgeversgroep (RUG), vertegenwoordigt in Vlaanderen bijna een kwart van de dagbladpers.

Concentra en De Vlijt, reeds marktleider in Limburg en Antwerpen, hebben een gelijk aandeel in de RUG. Het belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen delen volgens de uitgevers een concept gebaseerd op “Vlaams christelijke en sociale waarden”. De Gazet van Antwerpen (sinds 1891) heeft van oorsprong een behoudende en Vlaams-gezinde signatuur.

Uitgeverij De Vlijt was al enige tijd op zoek naar een partner. Vorig jaar leed de uitgever, die wordt beheerd door enkele financiële groepen, een verlies van 400 miljoen frank. De verkoop van de Gazet van Antwerpen daalde de afgelopen jaren. Werden in 1992 nog gemiddeld 145.000 exemplaren verkocht, tegenwoordig is dat ongeveer 134.400. Ook Persgroep (Het Laatste Nieuws en De Morgen), een combinatie van industrieel André Leysen en VUM (De Standaard) en Guido van Liefferinge (tijdschrift Dag Allemaal) hadden zich gemeld.

De raad van bestuur van De Vlijt stelde eerder dit jaar een herstructureringsplan op, waarbij de industriële drukkerij en de krant werden gescheiden. De handelsdrukkerij was de laatste jaren verantwoordelijk voor een deel van het verlies.