Zjoeganov komt maar tot 40 procent; Overtuigende zege van Boris Jeltsin

MOSKOU, 4 JULI. Boris Jeltsin heeft de Russische presidentsverkiezingen overtuigend gewonnen. De president, die voor vier jaar is herkozen, heeft vanmorgen opgeroepen tot verzoening en Viktor Tsjernomyrdin opnieuw benoemd tot premier.

Jeltsins verslagen rivaal, de communist Gennadi Zjoeganov, had vanmorgen zijn nederlaag nog niet erkend. Maar volgens een woordvoerder van de communistische partij trekt hij de uitslag van de verkiezingen niet in twijfel. Volgens voorlopige uitslagen, met 99 procent van de stemmen geteld, heeft Jeltsin 53,70 procent van de stemmen. Zjoeganov kwam tot 40,41 procent. Tegen beide kandidaten stemde 4,86 procent. De opkomst is met 67 procent lager dan bij de eerste ronde van de verkiezingen, op 16 juni, maar hoger dan verwacht.

Het Kremlin had er alles aan gedaan om de Russen naar de stembus te krijgen. De verkiezingsdag was een officiële vrije dag en in de treinen naar de grote steden werden geen kaartjes gecontroleerd om kiezers de gelegenheid te geven gratis van eventuele buitenhuisjes naar het kieslokaal te reizen.

“Laten wij het land niet verdelen in overwinnaars en verslagenen”, zei Jeltsin vanmorgen in een televisietoespraak. Hij herinnerde eraan dat de campagne fel was geweest en zei tot de kiezers: “U hebt het dispuut opgelost. Ik ben ervan overtuigd dat in het nieuwe team plaats zal zijn voor al diegenen die u kunt vertrouwen. Samen zullen we Rusland doen herleven.”

De toespraak was vanmorgen opgenomen in het Kremlin, alwaar de president volgens zijn woordvoerder “in goede vorm” aan het werk is gegaan. Jeltsin oogde redelijk fit en sprak duidelijk. Het Kremlin heeft geen sluitende medische verklaring gegeven voor Jeltsins relatief terughoudende optreden de afgelopen dagen, behalve dat hij moe was en zijn stem kwijt was.

Met zijn woorden over 'plaats in het nieuwe team' leek de herkozen president te duiden op de toetreding van communisten in de nieuwe regering. Dit idee is sterk gepropageerd door Aleksandr Lebed, de nieuwe secretaris van Jeltsins Veiligheidsraad, en in mindere mate ook door premier Tsjernomyrdin. Eerder deze maand had Jeltsin zich nog tegen elke vorm van 'coalitieregering' verzet.

Verwacht wordt dat door het aanstellen van communistische ministers de tegenstelling tussen Jeltsin en de regering enerzijds, en het door communisten gedomineerde parlement anderzijds, in de hand kan worden gehouden. Het parlement is in december gekozen, eveneens voor vier jaar, en heeft volgens de grondwet het recht mede te beslissen over de benoeming van de premier. De voorzitter, de communist Gennadi Selezjnov, zei vanmorgen te verwachten dat het parlement zal instemmen met de benoeming van Tsjernomyrdin.

    • Hans Nijenhuis