Zieke Soeharto naar Duitsland voor onderzoek

JAKARTA, 4 JULI. President Soeharto van Indonesië vertrekt komend weekeinde naar Duitsland voor een medisch onderzoek. Dat meldt een bron in het presidentiële paleis die niet genoemd wil worden. Sinds een prostaatoperatie in 1982 heeft Soeharto last van nierstenen, een kwaal die, volgens dezelfde paleisbron, ook een belasting vormt voor zijn hart.

Volgens het persbureau AFP zou hij tijdens de kabinetsvergadering van gisteren hebben gerept over lever- en hartproblemen, “niets bijzonders voor iemand van mijn leeftijd en gewicht”. Vanmorgen ontving Soeharto een Amerikaanse en een Japanse handelsdelegatie, waarbij hij een fitte indruk maakte.

De geruchten over zijn gezondheid deden de koers van de rupiah vandaag dalen ten opzichte van de dollar. Volgens genoemde paleisbron zal Soeharto een week in Duitsland blijven en zal hij worden vergezeld door zijn vertrouweling B.J. Habibie, minister van onderzoek en technologie. De president staat al dertig jaar aan het roer van Indonesië.