VS drijven ING-bank uit suiker in Cuba

ROTTERDAM, 4 JULI. De omstreden Amerikaanse Helms-Burton wet brengt niet alleen Nederlandse ondernemingen op Cuba in een ongemakkelijke positie (zoals de ING-groep), maar zou ook wel eens het leven van de Nederlandse ambassadeur in Havanna kunnen ontregelen.

De ambassadeur woont in een huis dat tijdens de Cubaanse communistische revolutie van 1959 door de autoriteiten is geconfisqueerd. De vroegere eigenaar, een Cubaanse balling die in Houston woont, kan nu op basis van de Helms-Burton wet, die binnenkort van kracht wordt, de Nederlandse residentie opeisen.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag lijkt niet onder de indruk van de mogelijke consequenties van de Helms-Burton wet voor de residentie in Havanna. “Het ergste wat ons kan overkomen is dat de ambassadeur moet verhuizen. Dat gebeurt wel vaker.” Nederland huurt op het ogenblik de woning van een soort administratiekantoor dat in beslag genomen eigendommen beheert, aldus de zegsman.

De Helms-Burton wet maakt het Amerikanen van Cubaanse afkomst in de Verenigde Staten mogelijk buitenlandse bedrijven te dagvaarden die naar hun oordeel in Cuba profijt trekken van hun voormalige bezittingen, die tijdens of na de Cubaanse revolutie van 1959 door Fidel Castro en de zijnen zijn geconfisqueerd of anderszins in beslag genomen.

Enkele Nederlandse investeerders hebben zich de afgelopen maanden het hoofd gebroken over de vraag welke consequenties de wet zou kunnen hebben voor hun activiteiten op het eiland. De dreiging van vergeldingsmaatregelen in de Verenigde Staten maakte hen zenuwachtig.

De ING-bank heeft nu besloten te stoppen met de financiering van de suikeroogst op Cuba, zo bevestigde een woordvoerder van de bank vanochtend. ING is daarmee voor zover bekend het eerste Nederlandse bedrijf dat voor Helms-Burton door de knieën gaat. ING had op Cuba twee provinciale suikerproducenten in totaal 30 miljoen dollar geleend. Het betrof eenjarige contracten met een optie op verlenging. De contracten zijn inmiddels afgelopen. Van de optie op verlenging maakt ING geen gebruik.

De ING, wier belangen in de Verenigde Staten veel groter zijn dan op Cuba, heeft eieren voor haar geld gekozen. “Hoezeer we het ook met de wet oneens zijn, we kunnen er niet omheen”, aldus de ING-zegsman. ING is in Cuba ook buiten de suikerbranche actief. Deze activiteiten conflicteren volgens de bank echter niet met de Helms-Burton wet. De bank heeft in Havanna een kantoor dat zich vooral richt op handelsfinanciering.