Voorkeur; Muziek

ZOMERCONCERTEN Het 250ste Robeco-Zomerconcert op 6 juli is nu al uitverkocht, net als op 5 juli het eerste concert in het jaarlijkse Mozart Festival van het Radio Kamerorkest, ditmaal olv Ton Koopman. Wel zijn er nog kaarten voor het Mozartconcert van 7 juli 20u15 met de symfonie nr 41 'Jupiter' en de Mis in c KV 247.

Op 8 juli 20u15 is er een concert van het Australian Chamber Orchestra olv Richard Tiognetti mmv de sopraan Lorraine Hunt: muziek van Händel, C.Ph.E. Bach, Respighi, Puccini en Szymanowski. Op 9 juli 20u15 concerteert het Bournemouth Symphony Orchestra olv Yakov Kreizberg met muziek van Vasks, Mendelssohn en Tsjaikovski. Op 10 juli speelt hetzelfde orkest muziek van Debussy, Rachmaninov en Sjostakowitsj. De Israel Camerata speelt olv Avner Biron op 11 juli 20u15 muziek van Dvorák, C.Ph.E. Bach, Kopytman en Boccherini.

ZUIDERZEETOURNEE Het Nederlands Kamerkoor maakt olv Uwe Gronostay een tournee langs zeven fraaie lokaties aan de voormalige Zuiderzee met 'de prachtigste Nederlandse muziek voor koor a cappella'. De concertruimten kunnen op de dag van het concert een uur voor aanvang (telkens 20u30) worden bekeken tijdens een rondleiding. De concerten kunnen ook worden opgenomen in een 'stadsarrangement' van de plaatselijke VVV: naast het toegangsbewijs is er dan ook nog een informatief boekje met een stadswandeling, een versnapering onderweg en het programmaboekje van het concert in de 'Zuiderzeetourneetas'. 5 juli Oosterkerk Hoorn; 6 juli Grote Kerk Edam; 7 juli Muiderslot, Muiden (openlucht); 9 juli Bovenkerk Kampen; 10 juli Ir. D.F. Wouda-gemaal Lemmer; 11 juli St. Getrudiskerk Workum; 12 juli Zuiderkerk Enkhuizen.

MOZART-REQUIEM Het Koor en Philharmonisch Orkest Arthur Rubinstein uit de Poolse stad Lodz voeren het Requiem van Mozart uit: 8 juli 20u15 Laurenskerk Rotterdam; 9 juli 20u30 Westerkerk Amsterdam.

DOGSTAR Tieneridool en filmacteur Keanu Reeves ('Speed') wil dolgraag serieus genomen worden, maar haakt met zijn groep Dogstar al te gretig in op de roestige grunge-beweging. 6 juli Melkweg Max, Amsterdam

METROPOLIS Gratis popfestival met gedurfde programmering, want Metropolis strooit als gewoonlijk met nieuwe namen als Soulwax, Fu Manchu, Kula Shaker, Millencolin, Sneaker Pimps en anderen. 7 juli Zuiderpark, Rotterdam.

GRANT LEE BUFFALO Drie jaar geleden nog uiterst veelbelovend, dreigt het Amerikaanse rocktrio Grant Lee Buffalo overschaduwd te worden door het voorprogramma 16 Horsepower met postmoderne countryrock. 8 juli Paradiso, Amsterdam, 10 juli Effenaar, Eindhoven.