Voorkeur; Films

THE CELLULOID CLOSET Tientallen oude Hollywood-films zijn nooit meer dezelfde na het zien van de documentaire die Rob Epstein en Jeffrey Friedman maakten naar een boek van Vito Russo. Met behulp van fragmenten uit 122 films en 24 interviews (met onder meer Farley Granger, Gore Vidal, Tony Curtis, Susan Sarandon en Tom Hanks) geven ze een beurtelings schokkend en hilarisch beeld van de manier waarop homoseksuelen de afgelopen eeuw door Hollywood zijn geportretteerd. In Rialto, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Haags Filmhuis, Den Haag; 't Hoogt, Utrecht; Cinemariënburg, Nijmegen.

EUROPA Deze onwerkelijke, mooie en origineel vormgegeven film van het Deense wonderkind Lars von Trier is een verontrustende fata morgana die, door in de winter van 1945 een Amerikaan te laten emigreren naar Duitsland, de 'European dream' (tegenhanger van de bekende 'American dream') ontmaskert als een moordzuchtige nachtmerrie. Cinema Boulevard.

EXOTICA Tot op het laatst ongewisse thriller van Atom Egoyan, die zich grotendeels in een stripteaseclub afspeelt. Mooie verhaalconstructie, vol met telkens terugkerende motieven, ook in de vormgeving. Juist door de geconstrueerdheid ook wel wat bloedeloos. K&C Concordia, Enschede.

FALLEN ANGELS (Duoluo tianshi) Net als het succesvolle Chunking Express (1995) gaat de vijfde film van Wong Kar-wai over weemoed en verlangen in Hong Kong. Een lethargische huurmoordenaar, een hunkerende agente en andere excentrieke personages dolen rond in een nacht-en-neonuniversum dat zwierig en met veel humor in beeld is gebracht. In Desmet, Amsterdam; Springhaver, Utrecht; Filmhuis, Arnhem.

HEAT Verfrissende lichamelijkheid in film uit Warhol-fabriek, geregisseerd door Paul Morrissey die het wegkwijnen van het door hem bewonderde Hollywood op onhollywoodiaanse wijze in beeld brengt. In Lumiere, Rotterdam; Filmhuis Jeroen, Den Bosch; Ledel, Oostburg.

HOOP DREAMS De documentairemakers Steve James, Fred Marx en Peter Gilbert volgden gedurende vier jaar de carrière van twee basketbaltalenten uit de arme zwarte buurten van Chicago. Het resultaat is een ontroerende en drie uur lang spannende social documentary over de groezelige praktijk van de Amerikaanse Droom. Cinema Boulevard.

EL NORTE Twee kinderen vluchten uit hun indianendorp in Guatemala naar het beloofde land van Californië, waar zij als illegale vreemdelingen een welkome bijdrage leveren aan de op hun goedkope arbeidskracht lopende economie. Gregory Nava filmde deze vertelling met epische allure en visueel gevoel voor de magische werkelijkheid van Latijns-Amerika. Cinema Boulevard

RICHARD III In de overweldigende film die Richard Loncraine en Ian McKellen maakten naar het historiestuk van Shakespeare is Richard III een dictator in jaren-dertigstijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors speelt McKellen de mismaakte usurpator als een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. In Alfa 1 en The Movies 1, Amsterdam; Pathé 6, Rotterdam; Babylon 2, Den Haag.

EN VERDER Babe (Een buitengewone big) (16 theaters), Blue in the Face (Amsterdam, Breda, Delft), A Bronx Tale (Openlucht Bioscoop, Delft), Le Buttane (Cinema Boulevard), Clerks (Oudenbosch), A Clockwork Orange (Amsterdam), Cyclo (Xich lô) (Arnhem, Middelburg), Dead Man Walking (Borne) Ed Wood (Arnhem, Wageningen) Four Weddings and a Funeral (Cinema Boulevard), De Jurk (Amsterdam, Tilburg, Utrecht), Leaving Las Vegas (7 theaters), The Madness of King George (Cinema Boulevard), Nixon (Cinema Boulevard), Il postino (Amsterdam, Eindhoven, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Once were Warriors (Cinema Boulevard), The Piano Cinema Boulevard, Postman (Cinema Boulevard), Priest (Cinema Boulevard), Pulp Fiction (Amsterdam), Sense and Sensibility (15 zalen), Shallow Grave (Cinema Boulevard), Small Faces (Amsterdam), Smoke (Amsterdam, Zwolle), Things to do in Denver when you're dead (Amsterdam, Rotterdam), Toy Story (61 zalen), The Usual Suspects (Amsterdam. Cinema Boulevard).