Surséance moederbedrijf; Escom-keten Nederland wil een buy out

NIEUW-VENNEP, 4 JULI. De directie van Escom-Nederland overweegt het bedrijf met een management buy-out los te weken van het in problemen verkerende Duitse moederbedrijf. De Nederlandse vestiging heeft gisteren uitstel van betaling gekregen.

De bewindvoerders voeren vanmiddag overleg met de Rabobank, de belangrijkste financier, over de continuering van het bedrijf.

Het Duitse moederbedrijf, Escom AG, heeft vandaag surséance gekregen, nadat het in 1995 een verlies van 180 miljoen D-mark (202 miljoen gulden) had geleden. De winkels blijven voorlopig open. Voortdurende verliezen dit jaar en een dalende vraag naar pc's voerde Escom aan als reden voor de surséance-aanvraag. De Frankfurtse handel in aandelen Escom is stilgelegd. Het bedrijf verschaft in Europa werk aan 5.800 mensen, waarvan 1400 in Duitsland.

Volgens directeur G. Lindhorst is Escom Nederland “als zelfstandige vestiging absoluut levensvatbaar”. De hoge voorraadkosten van het moederbedrijf, ontstaan door te optimistische groeiprognoses, hebben de problemen van de hele Europese groep veroorzaakt. “Er zijn inschattingen gemaakt die achteraf niet terecht waren.” Vandaag moet duidelijk worden of een management buy-out haalbaar is.

Escom heeft in Nederland 36 winkels en verkoopdivisies voor het midden- en kleinbedrijf en het buitenland. Het Nederlandse marktaandeel in aantallen bedraagt 14 procent (35 procent op de markt voor particulieren). In totaal werken er vijfhonderd mensen. Bij de produktievestiging in Nieuw-Vennep werken, afhankelijk van het seizoen, honderd tot tweehonderd werknemers. De rechtbank in Den Haag heeft als bewindvoerders H. Bouma en R. van de Klashorst van advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn aangewezen.

Volgens de krant de Daily Telegraph overweegt de directie van de Britse tak van Escom ook een management buy-out. De directeur van Escom UK zei, dat het bedrijf de volle steun had van de banken. Het bedrijf zou in 1995 een jaarwinst van 1 miljoen pond hebben gemaakt (2,6 miljoen gulden). Maandag sloot Escom UK 65 van de 168 pc-winkels.

De groei op de Europese markt voor personal computers stagneert. Het onderzoeksbureau Dataquest verwacht een afzettoename van dertien procent in het tweede kwartaal van 1996.

Vooral de afzet aan particulieren heeft te lijden onder de magere economische groei in de belangrijkste Europese landen. Bovendien was er in 1995 een verkoopexplosie aan particulieren, waardoor de markt verzadigd raakte en de prijzen daalden.

De sterkste positie op de Europese markt hebben de bedrijven die vooral gericht zijn op de zakelijke markt, zoals IBM, Compaq en Hewlett-Packard.