Sullivans verliezen jubileumwedstrijd

HAARLEM, 4 JULI. Manager Bob Sullivan komt al vanaf 1963 naar de Haarlemse Honkbalweek. Zijn naar hem vernoemde ploeg, Sullivans, speelde sindsdien dertien keer mee op het tweejaarlijks evenement, en was altijd een titelkandidaat: vijf keer werd Sullivans eerste, vier keer tweede en drie keer derde.

Dertien deelnames is voor een coach een ongeëvenaard record, maar nog geen jubileum. Toch werd Sullivan gisteravond geëerd. De organisatie vreest vermoedelijk dat de sympathieke Amerikaan er een volgende keer niet meer bij is - hij is zichtbaar op leeftijd. Sullivan was geroerd door de lovende woorden en geschenken van de toernooidirecteur, de wethouder van Haarlem, de voorzitter van de KNBSB en Sullivans' assistent-coach Carl Angelo.

Maar dertien is een ongeluksgetal, ook in de Verenigde Staten. En de wedstrijd van gisteren was niet de gelukkigste uit de lange honkballoopbaan van meubeldirecteur Sullivan. Er ging veel mis met zijn privéploeg, vooral met de pitchers. Al in de beginfase werden die voortdurend gewisseld, omdat zij er niet in slaagden het de Nederlandse slagmannen lastig te maken.

In de eerste inning kwam Nederland op een 8-0 voorsprong. Na drie innings had de olympische selectie van bondscoach Jan-Dick Leurs de voorsprong uitgebouwd tot 12-1. Pas in de tweede fase van de wedstrijd, na een lange onderbreking wegens de regen, kwamen de Amerikanen enigszins terug en maakten het verschil wat kleiner: 13-8. In de laatste drie innings, speelde Nederland de wedstrijd beheerst uit en won met 19-11. Drie Nederlanders, waaronder man of the match Giel ten Bosch, sloegen een homerun. Het was pas de derde overwinning van Nederland tegen de Sullivans, in een reeks van 25.

Een uitzonderlijke winst, met een uitzonderlijke score. “Dit is geen echte honkbaluitslag,” zei korte stop Evert-Jan 't Hoen, 20 jaar oud. De jongste speler van Nederland, die na de Olympische Spelen als professional gaat spelen bij de California Angels, was blij met de getoonde vorm van zijn ploeg maar wees ook op de zwakke plek van Nederland. “Zij hebben veel te veel gescoord op onze pitcher.”

Bondcoach Leurs was evenmin tevreden met de overwinning, die Nederland tweede van poule maakte. “Elf punten tegen krijgen is veel te veel”, wist Leurs. De vier werpers die gisteravond in actie kwamen waren niet in topvorm, vond ook de bondscoach. Leurs relativeerde de vele honkslagen die Nederland maakte. “De acht punten die wij in de eerste inning hebben gepakt kwamen niet alleen omdat wij goed speelden. Daarin moeten wij eerlijk zijn.”

Een ander punt van kritiek van de kant van Leurs gold de organisatie. Die had in zijn ogen ten onrechte laten doorspelen op het natgeregende veld van het Pim-Mulierstadion. Dat levert gevaar op voor zijn spelers, die zich voorbereiden op de Olympische Spelen. Leurs had de wedstrijd definitief willen staken, maar de organisatie hervatte de wedstrijd na een langdurige regenpauze in de vijfde inning.

Het publiek liet zijn humeur niet verpesten door het weer. De 7.000 toeschouwers op de tribunes vermaakten zich uitstekend. Juist in de regenpauze zongen en dansten zij mee met de opzwepende deuntjes uit de luidsprekers. I'm singing in the rain. “Dit zie je niet bij voetbalwedstrijden. Wat een feest!”, riep een van de enthousiastelingen. Ook de spelers van de Sullivans hosten op het veld in polonaise mee. Vanavond krijgen de Amerikanen kans op revanche als zij opnieuw Nederland treffen, nu in de tweede ronde van het toernooi. Bob Sullivan hoopt op beter weer. “Misschien dat we beter spelen als de zon schijnt.”

    • Philip de Witt Wijnen