Srebrenica centraal in zaak tegen Karadzic en Mladic; Karremans: luchtsteun was te laat en te weinig

DEN HAAG, 4 JULI. Luchtsteun aan het Nederlandse VN-bataljon in Srebrenica vorig jaar juli kwam “te laat” en was “te weinig”. Dat zei kolonel T. Karremans vanmorgen voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië, bij de hoorzitting over de aanklachten tegen Radovan Karadzic en Ratko Mladic.

Karremans werd ondervraagd over de val van de moslim-enclave en de rol van het Nederlandse VN-detachement, waarvan hij commandant was. Hij vertelde dat hij vanaf 6 juli, de dag dat de Bosnische Serviërs de aanval openden, om luchtsteun had gevraagd. De luchtaanval van 11 juli, de dag dat de enclave werd ingenomen, had volgens Karremans weinig om het lijf. “Het effect was dat Mladic woedend contact met mij zocht en zei dat hij het kamp zou beschieten en de dertig Nederlandse militairen die hij in gijzeling hield zou doden, als de aanval niet onmiddellijk zou stoppen.”

Karremans vertelde uitvoerig over de gesprekken die hij had met Mladic over de moslim-vluchtelingen, die massaal naar het VN-kamp in Potocari waren gekomen. Mladic zei dat hij voor de evacuatie van de vluchtelingen zou zorgen.

Karremans eiste daarop dat hij op elke bus of vrachtwagen een Nederlandse soldaat zou zetten. Dat bleek onmogelijk door de grote hoeveelheid bussen en vrachtwagens die voor de evacuatie kwamen. Daarop werd besloten elk konvooi te voorzien van twee Nederlandse begeleidingsvoertuigen. Alleen het eerste begeleidingsvoertuig bereikte volgens Karremans de plek waar de vluchtelingen de grens met het moslim-gebied zouden oversteken. “Van de latere konvooien kwamen sommige begeleidingsvoertuigen niet terug. Ze werden gestolen door de Bosnisch-Servische troepen, samen met helmen, wapens en kogelvrije vesten”, aldus Karremans.

Karremans vertelde dat Mladic in de gesprekken met hem in lange monologen vele eisen stelde en uithaalde naar de Bosnische troepen.

Pag.5: Srebrenica: 'VN schoten tekort'

Bij de eerste ontmoeting schold hij Karremans de huid vol omdat de VN verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van zijn soldaten. “Later kregen we de fameuze glazen in de handen gedrukt en moesten we een toast uitbrengen, voor het oog van een camera.”

Karremans zei niet te hebben geweten wat er precies met de vluchtelingen gebeurde. Hij zei weinig informatie te hebben gehad over de “militaire situatie” en zei bezig te zijn geweest “met de eigen evacuatie”. Van twee Nederlandse soldaten had hij meldingen gehad van executies.

De VN zijn volgens Karremans tekortgeschoten in de bescherming van de moslim-bevolking, door “de wurggreep en het isolement” waarin zijn detachement was geraakt. Gevraagd door een rechter of het isolement door Mladic was veroorzaakt, antwoordde Karremans bevestigend.

    • Z.C.A. Luijendijk