Sir Cliff verjaagt regen met hits

LONDEN, 4 JULI. Cliff Richard, prominent lid van tennisvereniging The All England Club, liet zich gisteren aan het eind van de middag op het centre court van Wimbledon overhalen om het wachtende publiek te vermaken. Drie uur nadat de partij Krajicek-Sampras wegens de regen was gestaakt, kreeg de eeuwig jeugdige artiest op de overdekte tribune een draadloze microfoon in zijn handen geduwd.

Bescheiden stribbelde hij tegen om vervolgens Summer Holiday in te zetten. Dé manier van de 56-jarige Engelsman om de weergoden te verzoeken.

De BBC maakt er een volwassen live concert-registratie van. Cliff gaat ervan uit dat zijn publiek niet meer dan honderden toeschouwers kent, de meesten in regenjack. Maar de wereld kijkt mee. Steeds meer vrouwelijke tennissters en oud-speelsters stellen zich achter de zanger op. Spontaan ontstaat een groepje met backing vocals. Iedereen klapt om het ritme aan te geven. Cliff vervolgt met The Young Ones. Zijn bril zakt steeds verder van zijn neus.

Ook Joanna Lumley - vroeger de verleidelijke Purdey uit De Wrekers, nu hoofdrolspeelster Patsy in Absolutely Fabulous - zingt mee. Zachtjes weliswaar, maar daar gaat haar zorgvuldig in de Britse comedy opgebouwde imago van onconventionele sloddervos, die tegen alles schopt wat braaf en burgerlijk is. Even is ze dat kleine meisje dat in het Engeland van ver voor de Kanaaltunnel opgroeide met Cliffs hits.

Bij All shook up voegt Martina Navratilova zich bij het achtergrondkoortje. Virginia Wade, Caroline Vis en Conchita Martinez. Richard gooit Bachelor Boy er tegenaan. Desondanks regent het nog steeds. Zelfs bejaarde Britten in driedelig kostuum die net de thee achter de rug hebben, komen klappend uit hun stoelen.

“Dit is de meest ongewone ervaring uit mijn carrière”, zegt Richard tegen het publiek, dat om meer vraagt. Hij prijst de backing vocals. Tracteert op Living Doll. Cliff neemt een slokje water, oogst applaus. “We zullen de wolken verjagen.” Het laatste nummer is Congratulations. Navratilova en Wade wijzen naar de hemel. De lucht klaart op. Terreinknechten maken aanstalten om het zeil boven het speelveld weg te halen. Cliff kust zijn backing vocals. “We hebben één probleem”, zegt de BBC-commentator in de studio. Cliff wist waarschijnlijk niet dat zijn mini-concert op tv werd uitgezonden. “We kunnen nog een aardige rekening verwachten.”