POLITIEK WERKETEN IN LYON

Dat het de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden tijdens de G-7 bijeenkomst in Lyon gastronomisch aan niets zou ontbreken was de inwoners van die stad al lang duidelijk. Gastheer/burgemeester Raymond Barre laat zich namelijk elke ochtend de menu's van de beste restaurants van zijn stad faxen, zodat hij daar in zijn agenda rekening mee kan houden.

Barre had er voor gezorgd dat topkoks Paul Bocuse en Jean-Paul Lacombe klaar stonden om hun kookkunst te demonstreren. Bocuse mocht, zoals we op een foto van vorige week vrijdag in de krant zagen, de lunch op de binnenplaats van het stadhuis verzorgen en Lacombe ontving de leiders in zijn restaurant León de Lyon, in de Rue Plenet. De pikorde is wat onduidelijk. Welke kok wint? Bocuse die uitspeelde of Lacombe die Kohl, Chirac, Major, Prodi, Tsjernomyrdin, Santer en Clinton in eigen huis ontving? Helaas mocht er tijdens het diner, dat geheim bleef, niet gefotografeerd worden, omdat Chirac dat verbood. Gelukkig heb ik een recept van Jean-Paul Lacombe in het archief. Om thuis na te maken deze aanwijzingen voor 'Sla met gebakken aardappelen'. Maar wel met 2 sterren. Het recept is voor 4 personen:

sla naar keuze

2 even grote ovale aardappelen

olijfolie

rode wijnazijn

50 gram boter

zout en peper

Van Lacombe mag er in plaats van gewone groene sla ook bijvoorbeeld gemengde sla, of spinazie of waterkers worden gebruikt. De geschilde aardappelen moeten in de lengte in zo dun mogelijke plakjes gesneden worden. De olijfolie moet van eerste kwaliteit (extra vergine) zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de helft van de boter en smeer de randen van 4 vuurvaste borden of schaaltjes met een middellijn van 15 cm dun in met de gesmolten boter. Zet de borden in de koelkast om de boter hard te laten worden. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs op de boterrand en druk ze voorzichtig aan. Smeer deze aardappelcirkels in met de rest van de boter die men heeft laten smelten. Zet de borden ongeveer 15 minuten in de oven. De aardappelcirkels moeten lichtbruin en knapperig zijn. Maak een vinaigrette van 4 delen olie, 1 deel azijn en zout en peper. Maak de sla hiermee aan. Verdeel de sla over vier borden. Haal de borden met gebakken aardappel uit de oven en schep de cirkels voorzichtig van de borden en leg ze op de sla.

    • Anne Scheepmaker