Opluchting over zege van Boris Jeltsin

WASHINGTON, 4 JULI. De overwinning van president Boris Jeltsin in de Russische presidentsverkizingen is in het Westen met opluchting begroet. In de reacties wordt die opluchting echter overschaduwd door de bezorgdheid over Jeltsins gezondheid.

In de meeste reacties klinkt opluchting door. De zege van Jeltsin wordt gezien als een signaal dat de hervormingen in Rusland worden voortgezet. De Duitse kanselier Kohl feliciteerde vandaag Jeltsin 'van ganser harte': “Ik ben er zeker van dat je de weg van de hervormingen voortzet.” De Britse premier stuurde Jeltsin “een warme gelukwens” waarin hij zei “opgetogen” te zijn, mede omdat de uitslag aantoont “dat de democratie in Rusland solide geworteld is”. De Franse president Chirac noemde de zege van Jeltsin “een garantie voor de vrede” en “een kans voor Rusland”. President Clinton feliciteerde gisteren de Russen zonder Jeltsin met name te noemen. Hij bestempelde de verkiezingen als “een triomf voor de democratie” en zei dat ze aantonen “hoever Rusland in vijf jaar van politieke hervormingen is gekomen”. De Amerikanen, aldus Clinton, kunnen er trots op zijn de Russen te hebben gesteund in hun democratische hervormingen.

Zijn rivaal in de strijd om het Witte Huis, de Republikein Bob Dole, feliciteerde Jeltsin al gisteren met “de historische rol” die hij opnieuw heeft gespeeld in de overgang naar de democratie. Dole concludeerde dat de Russen gisteren het communistische verleden duidelijk hebben afgezworen. De Duitse president, Roman Herzog, feliciteerde Jeltsin vandaag met “de democratische rijpheid” van de Russen en hun “stem voor de hervormingen” en de Zweedse premier Persson zag de uitslag als “een consolidering van het hervormingsproces”.

Bij de NAVO en de EU verklaarde men zich “gerustgesteld” dat Jeltsin aan de macht blijft. “Hij is bekend. De alternatieven waren dat niet”, zei Simon Lunn, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Noordatlantische Assemblee. NAVO-diplomaten lieten zich in dezelfde zin uit, maar tekenden aan dat de toekomstige relaties van de NAVO met Rusland mede zullen worden bepaald door de vraag hoe Jeltsins regeringsploeg eruit zal zien en hoe Jeltsins gezondheidstoestand zich ontwikkelt. “Ondanks de spanningen [tussen Rusland en de NAVO] is Jeltsin een man met wie we zaken kunnen doen. Als hij terugkomt, krijgen we meer van hetzelfde. Voor ons is dat goed nieuws”, zei een NAVO-diplomaat. Een EU-diplomaat zei: “Dat Jeltsin terugkeert is geen verrassing. Het is wat we wilden. Maar zijn slechte gezondheid en de afwezigheid van een duidelijke en aanvaardbare opvolger is een zorg.” (Reuter, AP)