Nelissen bewijst zijn plaats in het profpeloton

LAC DE MADINE, 4 JULI. De andere Nelissen, kopte een Franse krant na zijn strijdvaardige optreden in de tweede etappe van de Tour de France. Terwijl zijn befaamde Belgische naamgenoot Wilfried nog steeds herstellende is van een zware valpartij in Gent-Wevelgem, heeft Danny Nelissen inmiddels aardig naam gemaakt in het wielerpeloton. Gisteren werd hij tweede in Lac de Madine, na een vluchtpoging van bijna tweehonderd kilometer.

Met een woeste vuistslag op zijn stuur uitte Nelissen zijn teleurstelling over de verloren sprint aan het meer in Lotharingen. Verwijten kon hij zichzelf weinig. Zelfs zijn ploegleider Adri van Houwelingen was niet op de hoogte van het verborgen spurttalent van ene Cyril Saugrain in het kopgroepje van vijf renners. De Fransman ging van kop af en Nelissen kreeg geen moment de kans langszij te komen.

Na afloop was de 25-jarige Limburger al gauw over zijn teleurstelling heen. “Ik ben best tevreden. Zo vaak spring je niet mee in de Tour. En tweede worden geeft ook een goed gevoel. Al had ik een mooie kans om een Touretappe te winnen. Voor mij heeft het weinig zin tot de Alpen te wachten. Daar zien ze mij echt niet van voren.”

De prestaties van Nelissen komen vrij onverwacht voor wie hem de laatste maanden bezig zag. Zijn rentree in het profmilieu werd bemoeilijkt door een knieblessure. De kwetsuur speelt al langere tijd, maar verhinderde hem niet vorig jaar in Colombia de wereldtitel bij de amateurs te grijpen. Sinds een paar weken is de vorm van Nelissen groeiende. “Ik heb bewezen dat ik bij de profs thuishoor, niet bij de amateurs.”

Nelissen is een coureur die gebaat is bij zekerheid. Hij stelt zijn wedstrijdschema af op een paar hoogtepunten in het seizoen. Alle andere koersen zijn bijzaak. Daarom is de assertieve renner zo pissig over de olympische selectieprocedure. Nelissen wil dolgraag naar Atlanta, maar wat heeft het allemaal voor zin als hij pas vlak voor de Spelen verzekerd is van een startbewijs. Een goed resultaat vergt een serieuze voorbereiding. “Anders hebben we daar helemaal niks te zoeken. Het zegt genoeg over de manier waarop door sommige mensen over de wielersport gedacht wordt. Die lopen mijlenver achter bij de moderne ontwikkelingen.”

In de Tour de France behoort Nelissen inmiddels tot de meest strijdlustige renners. Hij heeft een vrije rol en het geluk dat zijn ploeg niet over specialisten beschikt. Iedereen die zich sterk voelt mag een kansje wagen, al is het maar om publicitaire redenen. In het hoofdkantoor van de Rabobank worden de oranje-gekleurde shirts met een brede glimlach gadegeslagen. Nelissen verdient al bijna een standbeeld aan de Utrechtse Croeselaan.

De aanvallende tactiek van de renners werpt zijn vruchten af. Het glooiende landschap in het noorden van Frankrijk leent zich uitstekend voor een plaagstoot naar de sprinters en de klimmers. In het verleden is het algemeen klassement regelmatig op zijn kop gezet door een vluchtpoging van de mindere goden. In 1990 leidde een uitbraak in de eerste Touretappe van de toen nog vrij onbekende Italiaan Claudio Chiappucci bijna tot een sensatie in Parijs. De kleine Italiaan werd pas in de slotdagen voorbijgestreefd door de Amerikaan Greg Lemond.

Met anderhalve minuut achterstand op Heulot lijkt de gele trui voor Nelissen onbereikbaar, zeker gezien zijn zware inspanningen in de afgelopen dagen. De bolletjestrui is misschien een troostprijs, maar wel een lucratieve. Elke dag in het fleurige tricot levert een renner zevenhonderd gulden op. Niet veel misschien voor een goedbedeelde prof, maar een beetje wielrenner heeft zichzelf aangeleerd elke gulden dankbaar aan te pakken. “Toch ga ik de trui niet nodeloos verdedigen. Dan rijd je jezelf misschien wel de vernieling in. En ik wil graag Parijs halen.”

Nelissen moest dinsdag tot zijn grote ergernis afstand doen van de bolletjestrui. Gisteren haalde hij zijn gram op de twee colletjes van de vierde categorie. Hij kreeg daarbij onverwachte hulp van zijn medevluchter Mariano Piccoli. De Italiaan is een begenadigd klimmer die tweemaal bergkoning werd in de Giro. Met een subtiel armgebaar maakte Piccoli gisteren duidelijk dat hij niet zou meesprinten. Volgens goed gebruik in wielerkringen zal Nelissen een dezer dagen een wederdienst verrichten.

    • Jaap Bloembergen