MEUBELS VAN KARTON

Ooit gehoord van kringloopmeubelen? Ze bestaan nog niet, maar erg lang hoeft dat niet meer te duren. Bert Schoerer (30), industrieel ontwerper, en Sieger Dijkstra (27) zijn onlangs het bedrijf Dolphin International begonnen dat meubels van karton produceert. Meubels met een milieuvriendelijke uitstraling, aldus Dijkstra.

“Je zet ze zo bij het oud papier.” Consumenten kopen geen meubels meer voor de rest van hun leven, zo is de overtuiging van het tweetal. Ze nemen liever goedkope meeneem-meubelen van Ikea, die na een paar jaar weer de deur uitgaan als ze beginnen te vervelen. Dijkstra: “Wij gaan met onze produkten nog een stapje verder”. Het assortiment van Dolphin International omvat inmiddels een complete inrichting voor een kinderkamer (bank, stoel, bureau, kast), een fauteuil voor volwassenen, een boekenkast en een ordnerkast. “Je koopt ze als een pakketje met een handvat. De meubels zijn heel gemakkelijk in elkaar te zetten.” Karton oogt 'natuurlijk' en dat stelt de consument op prijs, denken de producenten. Bovendien kunnen kinderen zich er met de viltstift of verfkwast op uitleven.

Maar zak je na verloop van tijd niet door zo'n kartonnen stoel heen? “Nee hoor”, zegt Dijkstra. “Ik zit nu in een stoel die ik een half jaar geleden in elkaar heb gezet en die houdt zich prima.” Het is de bedoeling de collectie uit te breiden met een bed, in een één- en een tweepersoonsversie. “We hebben een prototype gemaakt en dat blijkt sterk genoeg te zijn. Je moet er natuurlijk wel een gewoon matras op leggen.” Het kinderstoeltje en -bureau zullen tijdens de woonbeurs Rai van 1 t/m 6 okt worden verkocht voor ƒ 15. Inl 030-2441800.

    • Jeroen van der Kris