Lac de Madine

Gillende bakvissen staan achter een dranghek en worden van een afstand meewarig aangestaard door de donkerbruine ogen van Miguel Indurain. Ze willen zijn handtekening en waarschijnlijk nog veel meer. Ze krijgen niet eens een hand van de boerenzoon uit Navarra. Hij wordt omringd door fotografen en officials.

Wie beweert dat de Tour de France aan populariteit heeft ingeboet, kijkt waarschijnlijk door een Nederlandse bril. Vele duizenden mensen vangen een glimp op van een kleine tweehonderd renners. In 's-Hertogenbosch is de Tour gestart, in Soissons begint het ware Tourgevoel. Een blauwe lucht brengt de ronde eindelijk in zomerse sferen. Soissons is uit de vergetelheid getrokken en is een ochtend het middelpunt van Frankrijk. Gelegen tussen Compiègne en Reims, tussen de keizerstad en de champagnestreek, een vlek op de rondekaart. In 1983 was Soissons doorkomstplaats in de Tour, toen konden de bewoners alleen een glimp opvangen van de coureurs. Dit keer zijn ze voor de meeste fans met blote handen aan te raken. Wat zonde dat de gillende bakvissen achter een dranghek staan.

    • Jaap Bloembergen