Krajicek neemt voorsprong tegen Sampras

LONDEN, 4 JULI. Door regen en een bizar ongeluk kon de wedstrijd van Richard Krajicek tegen Pete Sampras gisteren niet uitgespeeld worden. Krajicek, die 23 aces sloeg, staat met 2-0 in sets voor in de kwartfinale van Wimbledon. Hij leidt met 7-5, 7-6 en 1-1 tegen de drievoudig Wimbledon-kampioen. De partij werd drie keer onderbroken door de regen. De wedstrijd wordt, als het weer dat toelaat, vandaag uitgespeeld. Het vervolg is geprogrammeerd op centre court na de wedstrijd tussen de Engelsman Tim Henman en de Amerikaan Todd Martin.

Krajicek won de eerste set door in de twaalfde game de service van Sampras te breken met vier opeenvolgende winners, de laatste een prachtige passeerslag met zijn forehand. Krajicek verspeelde in de tweede set een setpunt bij 6-5 op de service van Sampras, maar won vervolgens de tie-break, waarin hij met 5-0 kwam voor te staan. Sampras werd mogelijk gehinderd door een rugblessure. Hij zei na zijn wedstrijd in de vierde ronde op maandag dat zijn rug 'knapte' toen hij na een sprint met een sprong terecht kwam op een trommel met ballen van ongeveer een meter hoog.

De Kroaat Goran Ivanisevic stond gisteravond met 6-3, 7-6 en 6-7 achter tegen de Australiër Jason Stoltenberg. De wedstrijden Henman-Martin en Washington-Radulescu werden niet gespeeld. Vandaag staan ook de halve finales bij de vrouwen op het programma: Steffi Graf tegen Kimiko Date en Aranxta Sanchez-Vicario tegen Meredith McGrath.

Bij de wedstrijd van Krajicek stond een hoogst curieus voorval een nieuwe hervatting in de weg. Eén van de mannen die bij regen de zeilen over het centre court van Wimbledon moet trekken, beleefde enkele angstige momenten. In de haast na de derde onderbreking struikelde de 27-jarige Mark Hillaby. Hij klapte met zijn hoofd tegen het metalen frame van het zeil en verdween onder het loodzware doek.

Het duurde enkele minuten voordat zijn collega's doorhadden dat een van hun collega's ontbrak. Toen het zeil weer werd teruggesleept om de ongelukkige te zoeken bleek hij door ademnood bewusteloos te zijn geraakt. Na enige tijd kwam hij met een paars aangelopen gezicht bij. Toen hij na enkele minuten in grote ademnood uit zijn benarde positie was bevrijd, werd hij op de baan behandeld door een arts. Daardoor viel er zoveel regen op het gras dat er niet meer gespeeld kon worden. De man werd voor alle zekerheid met een brancard afgevoerd voor onderzoek in een ziekenhuis.

Krajicek kan de tweede Nederlander worden die op Wimbledon de halve finales haalt bij de mannen. In 1978 slaagde Tom Okker er in als ongeplaatste speler eveneens de laatste vier te bereiken. Daarin verloor hij van de latere toernooiwinnaar Björn Borg.

Okker is ook de enige Nederlandse tennisser die ooit de finale van een grand-slamtoernooi heeft gehaald. In de finale van de US Open verloor hij in 1968 van de Amerikaan Arthur Ashe. Bij de vrouwen slaagde Betty Stöve er in 1977 in de eindstrijd op Wimbledon te halen. Zij verloor van de Engelse Virginia Wade.