Kinderpagina

Soms heeft een muis geen staartje

en soms heeft een man geen hoed

een vis die kan wel zwemmen

maar ik kan het niet zo goed

ik ben te bang dat ik verdrink

de zee die is te groot

dan durf ik niet te huilen

en dan wil ik dood

ik ben niet bang voor muizen

en ik ben wel bang voor water

ik ben een kleine schijtebroek

ik leer wel zwemmen, later

Met dit gedicht opent 'zeemeermin' Titi Zaadnoordijk zondag 7 juli om 15u30 de tentoonstelling in De Zonnehof 'Het je die al gezien? met illustraties uit kinderboeken van bijvoorbeeld Harrie Geelen, Margriet Heymans, Yvonne Kroes en Max Velthuijs. Als je naar de opening gaat (de limonade staat klaar) dan kan je gelijk meedoen aan een prijsvraag: maak bij het gedicht thuis of in De Zonnehof een illustratie: dat kan een tekening zijn of een schilderij maar je kan ook knippen en plakken. (Voor kinderen van 6 t/m 14 jaar). Het is de bedoeling dat je op A-3 formaat (30 bij 40 cm) werkt. Vergeet niet je naam, adres, telefoonnummer en leeftijd er op te zetten. De werkstukken worden in de Rietveldzaal tentoongesteld. De wedstrijd loopt tot en met het eind van de expositie (29 sept). Daarna krijgen de winnaars thuis bericht. De prijzen zijn nog een verrassing. Ook is er een speurtocht door het museum uitgezet, de bedoeling is dat je door allerlei vragen te beantwoorden over kleuren, technieken, wat voor mensen en wat voor dieren beter leert kijken. Heb je die al gezien? Illustraties van twaalf illustratoren van kinderboeken van 9 juli t/m 29 sept in De Zonnehof, Zonnehof 8, Amersfoort. Open di za 10-17u, zo 13-17u Toegang kinderen t/m 12 jaar ƒ 1,25, daarboven ƒ 2,50. Inl 033-4633034.

Wilhelmina's Zomer

Zwabberend komt clown Baff aanlopen. Voeten intrekken anders zwabbert hij de benen onder je billen vandaan. Tot zijn verbazing ziet de clown een boksarena. Dat wil hij wel eens van dichtbij bekijken maar helaas: er hangt een bordje VERBODEN. Toch lukt het hem de arena binnen te komen; het optillen van een halter (zo'n dikke ijzeren stang met twee zware ijzeren wielen) kost hem helemaal geen moeite en een boksbal slaat hij tot gort. Baff's fantasie slaat op hol. Hij ziet zichzelf al als Wereldkampioen boksen en het publiek is er al! Op woensdag 10 juli om 15u speelt Ruut van Hooft 'De Boxer' voor Hotel New York, Koninginnehoofd 1, Rotterdam (Kop van Zuid). Voor kinderen vanaf 5 jaar, de toegang is gratis. Bij regen is de voorstelling binnen.

Megafestatie

Zestig meter boven de grond, een polsdik elastiek aan je enkels en een instructeur die aftelt. Bezoekers van de Megafestatie in Utrecht kunnen een sensationele Bungy Jump maken. Omdat de veiligheid voorop staat zijn er strenge regels; de elastieken kunnen een auto dragen en zijn goedgekeurd voor wel 1500 sprongen, maar in Utrecht gaan ze maar 200 keer mee. Iedereen kan springen, er is geen speciale techniek voor nodig, je moet gewoon durven. Bijna het gehele Jaarbeurscomplex in Utrecht wordt door de Megafestatie bezet en behalve leuke dingen wordt er door allerlei instanties informatie gegeven. Zo is er een Rollercoaster (een grote achtbaan), waarmee je met meer dan 100 km per uur door de lucht vliegt, een kartracebaan, houseparties, popconcerten, electronisch darts, surf rodeo en catapult, waarmee je niet zoals Bungy Jumpen naar beneden springt, maar omhoog wordt geschoten. Verder is er een tocht door een mijnenveld bij het Rode Kruis, kan je de de Toterantiehal bezoeken en geven o.a. vakbonden, Unicef, Amnesty, de marechaussee en de landmacht informatie. De all-in toegangsprijs is ƒ 20,- Van 6 t/m 14 juli van 11-20u. Jaarbeurs, Jaarbeursplein, Utrecht. Inl 030-2955452.

Fietsen

Nog geen plannen en volgende week al vakantie. Dan kan je altijd nog meedoen aan de KinderAktiefRoute van 9 t/m 12 juli. Dat is een onderdeel van de Drentse Rijwielvierdaagse. De route is bestemd voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en begint en eindigt in Hoogeveen. Elke dag is een route van 30 km uitgezet, met zoveel pijlen dat je nooit verkeerd kan rijden. Bij de start krijg je een folder mee voor allerlei leuke activiteiten onderweg (elke dag drie). Voor pech onderweg is er een servicewagen. Inl 592-373566, bij de VVV's en de SNS-bank.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker